Umerov: Ukrajina razmatra dobijanje ne samo F-16 već i drugih borbenih aviona

Umerov: Ukrajina razmatra dobijanje ne samo F-16 već i drugih borbenih aviona

Kratkoročno gledano, Ukrajina je fokusirana na snabdevanje borbenim avionima F-16, ali u srednjem roku, zemlja analizira različite platforme kako bi ostala ispred neprijatelja, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa letonskim ministrom odbrane Andrisom Sprudsom u Kijevu.

„Kratkoročno gledano, fokusirani smo na platforme F-16. U srednjem roku, takođe analiziramo različite platforme, jer želimo da ostanemo ispred našeg neprijatelja. Dakle, stalno se postavlja pitanje F-16, F-19, F-22, F-25 i drugih platformi“, rekao je Umerov i dodao da se o tim stvarima razgovara danonoćno.

Prema rečima Umerova, ukrajinski piloti sada prolaze obuku na platformama F-16. Potrebe Ukrajine u vezi sa protivvazdušnom odbranom, platformama i elektronikom aviona se dodatno analiziraju.

Štaviše, ukrajinska strana radi na infrastrukturi za zapadne borbene avione, a relevantna revizija je sprovedena.

Podsećamo da su ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov i letonski ministar odbrane Andris Spruds razgovarali o nizu zajedničkih projekata, a to su proširena obuka ukrajinske vojske od strane letonskih instruktora, dalja rehabilitacija ukrajinskih branilaca i saradnja u proizvodnji bespilotnih letelica (UAV).