Podignuta optužnica protiv 27 pomagača organizaciji „Građani Rajha“, planirali državni udar

Podignuta optužnica protiv 27 pomagača organizaciji „Građani Rajha“, planirali državni udar

Nemački tužioci optužili su danas ukupno 27 ljudi za podršku terorističkoj organizaciji „Građani Rajha“ i pripremanje veleizdaje nešto više od godinu dana nakon što su članovi ekstremno desničarske grupe uhapšeni pod sumnjom da su planirali nasilni udar, javlja Rojters.

Savezno državno tužilaštvo u Karlsrueu podiglo je optužnice protiv ukupno 27 osoba koje se sumnjiče za pripremu državnog udara i rušenje ustavnog poretka SR Nemačke.

Među optuženim nemačkim državljanima je i jedna državljanka Rusije, objavila je agencija Hina u izveštaju svog dopisnika.

Grupa Rajhsburgera (Građani Rajha), koji ne priznaju legitimitet moderne Nemačke, želela je da stvori novu državu koju vodi aristokrata Hajnrih XII princ Rojs, saopštili su danas savezni tužioci.

Optuženima se stavlja na teret pripadnost terorističkoj organizaciji kao i priprema nasilnog svrgavanja demokratskog društvenog poretka, navedeno je, između ostalog, u optužnici protiv grupe predvođene samoproglašenim poglavarom budućeg Rajha Hajnrihom XII.

Grupa je imala za cilj da izgradi oružane snage širom zemlje i da dobije signal za „Dan Iks“ kada će preduzeti akciju za koju je imala spisak neprijatelja.

Sa finansijskim sredstvima od oko pola miliona evra, raspolagali su i „ogromnim arsenalom oružja“, rekli su tužioci. To je uključivalo 380 komada vatrenog oružja, skoro 350 komada oružja hladnog oružja i skoro 500 drugih komada oružja, plus najmanje 148.000 komada municije.

Grupa je razotkrivena prilikom jedne racije 7. decembra 2022. godine koja je sprovedena zbog „uznapredovalog procesa naoružavanja“, a namera je bila da nasilnog svrgavanja vlasti uspostave vlastitu državnu strukturu.

Organizacija koja sebe naziva Građani Rajha ne priznaje SR Nemačku u današnjem obliku i društvenom uređenju, a pozivaju se na Nemačku s granicama pre Drugog svetskog rata.

U skladu sa nemačkim pravilima o privatnosti, tužioci nisu naveli puna imena optuženih.

Predmeti će biti upućeni sudovima u Frankfurtu, Minhenu i Štutgartu koji će odlučiti da li će i kome od optuženih pojedinačno biti suđeno.