Federalni sudija podržava zabranu TikTok-a u Teksasu na uređaje u vlasništvu države

Federalni sudija podržava zabranu TikTok-a u Teksasu na uređaje u vlasništvu države

Federalni sudija u Teksasu podržao je državnu TikTok zabranu službenih uređaja i mreža, odbacivši prigovor organizacije koja je tvrdila da su ograničenja prekršila Prvi amandman.

U tužbi, koju je u julu podneo The Knight First Amandment Institute na Univerzitetu Kolumbija, tvrdi se da zabrana službenih uređaja – koja se odnosi na javne univerzitete – ometa akademsku slobodu i ugrožava sposobnost profesora da predaju i istražuju o društvenim medijima aplikacija.

Institut Knight podneo je žalbu u ime Koalicije za nezavisna tehnološka istraživanja, grupe akademika i istraživača koji proučavaju uticaj tehnologije na društvo. Njihova tužba je takođe citirala člana grupe – i profesora na Univerzitetu Severni Teksas – za koga su rekli da nije mogao da dodeli studentima određene poslove u nastavi i da je suspendovao neke istraživačke projekte zbog zabrane.

U svojoj odluci od ponedeljka, sudija Robert L. Pitman iz Okružnog suda SAD za zapadni okrug Teksasa, napisao je da državna zabrana službenih uređaja nije ograničenje govora i napomenuo da fakulteti javnih univerziteta – kao i državni službenici – drže pravo da koriste TikTok na svojim ličnim uređajima.

Pitman je takođe rekao da, iako se slaže da zabrana sprečava određene univerzitetske fakultete da koriste uređaje i mreže koje obezbeđuje država za istraživanje i podučavanje o TikToku, zabrana je takođe „razumno ograničenje pristupa TikToku u svetlu zabrinutosti Teksasa“.

Zapadne vlade su izrazile zabrinutost da bi popularna platforma društvenih medija, u vlasništvu kompanije BiteDance iz Pekinga, mogla da stavi osetljive podatke u ruke kineske vlade ili da se koristi kao alat za širenje dezinformacija. U svetlu tih zabrinutosti, desetine država, Kongresa i mnogih univerziteta širom zemlje preduzeli su korake da ograniče upotrebu TikToka na zvaničnim uređajima.

Jameel Jaffer, izvršni direktor Instituta Knight, koji se prošlog meseca zalagao za preliminarnu zabranu pred sudijom Pitmanom, rekao je u saopštenju da je odluka razočaravajuća.

„Ograničavanje istraživanja i podučavanja o jednoj od najvećih svetskih komunikacionih platformi nije razuman ili ustavno dozvoljen način rešavanja legitimnih zabrinutosti u vezi sa TikTok-ovim praksama prikupljanja podataka“, rekao je Džafer.

U odluci, Pitman je naveo da je državna zabrana TikTok-a na službenim uređajima uska u poređenju sa naporima u Montani da se aplikacija zabrani u celoj državi. Savezni sudija blokirao je opštu zabranu Montane krajem novembra, samo mesec dana pre nego što je trebalo da stupi na snagu. Konačna presuda biće doneta kasnije.

TikTok nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.