Dinamički ciklus ugljenika u uzgoju morskih algi: Od ponora do izvora CO2

Dinamički ciklus ugljenika u uzgoju morskih algi: Od ponora do izvora CO2

U skladu sa klimatskim scenarijima, uzgoj morskih algi postaje globalno obećavajući pristup postizanju neutralnosti ugljenika. Međutim, istraživanje Instituta za bioenergiju i bioprocesnu tehnologiju u Kingdaou Kineske akademije nauka otkrilo je dinamiku ponora/izvora CO2 u okruženju uzgoja morskih algi, postavljajući nove izazove za održivost ovog pristupa.

Istraživači su sproveli niz eksperimenata i terenskih studija kako bi analizirali faze rasta morskih algi i njihov uticaj na okolinu tokom procesa uzgoja. Njihovi nalazi, objavljeni u časopisu Agriculture, Ecosystems & Environment, otkrivaju da uzgoj morskih algi može delovati kao ponor CO2 tokom brze faze rasta, ali postaje izvor CO2 tokom starije faze.

Uočeno je da morske alge u kasnoj fazi rasta mogu dovesti do zakiseljavanja i deoksigenacije morske vode, transformišući okruženje iz ponora u izvor CO2. Povećanje mikroba i disanje, podstaknuto oslobađanjem rastvorenog organskog ugljenika od strane algi, rezultira značajnim smanjenjem rastvorenog kiseonika u morskoj vodi. Krajnji rezultat je oslobađanje CO2 koje prevazilazi fotosintetičku apsorpciju.

Ova studija naglašava potrebu za celovitim procenama uticaja uzgoja morskih algi na ciklus ugljenika. Razumevanje promenljivosti u procesima rasta i njihov uticaj na okolinu ključno je za razvoj održivih pristupa uzgoju morskih algi i efikasno upravljanje emisijama CO2.

Ovi nalazi pružaju dragocen doprinos globalnim naporima ka razvoju održivih metoda koje koriste morske alge za postizanje ciljeva u borbi protiv klimatskih promena.