Nova biopsija limfne tečnosti mogla bi da vodi precizno lečenje raka glave i vrata

Nova biopsija limfne tečnosti mogla bi da vodi precizno lečenje raka glave i vrata

Limfna tečnost iz hirurških drenaža, koja se obično baca u smeće, blago je u rukama istraživača Univerziteta u Pitsburgu i Medicinskog fakulteta Univerziteta Vašington u Sent Luisu koji su otkrili da ova tečnost može da pruži preciznije tretmane za pacijente sa glavom i rak vrata uzrokovan humanim papiloma virusom (HPV).

Nova studija, objavljena u Kliničko istraživanje raka, po prvi put pokazuje da je HPV DNK u limfnoj tečnosti prikupljenoj nakon operacije moćan biomarker koji može predvideti rizik od ponovnog pojavljivanja raka i pomoći kliničarima da odluče da li da pojačaju pomoćne terapije ili da bezbedno smanje eskalaciju lečenje pacijenata sa HPV-pozitivnim karcinomom glave i vrata.

„Tokom poslednje decenije, pojavilo se interesovanje za tečnu biopsiju kako bi se otkrili recidivi raka nakon lečenja“, rekao je stariji autor Jose P. Zevallos, M.D., M.P.H., profesor i Eugene N. Miers, predsednik Odeljenja za otorinolaringologiju na Pitt School of Medicine i UPMC Hillman Cancer Center. „Naš cilj je bio da tečnu biopsiju uvedemo u kurativni put za rak glave i vrata kako bismo je mogli koristiti ne samo da pronađemo recidive, već i da pomognemo u donošenju odluka o lečenju.“

Rak glave i vrata nekada je skoro isključivo pogađao alkoholičare i pušače, ali se pejzaž ove bolesti dramatično promenio zbog HPV-a, kaže Zevallos. HPV-pozitivni orofaringealni skvamocelularni karcinom (OPSCC) sada je nadmašio rak grlića materice kao najčešći malignitet povezan sa HPV-om, a incidencija brzo raste širom sveta.

Do 30% pacijenata sa karcinomom glave i vrata doživljava recidive izazvane ćelijama raka koje je teško otkriti koje izbegavaju lečenje. Tečne biopsije imaju za cilj da otkriju znakove dugotrajnog karcinoma merenjem biomarkera koji se nalaze u krvi, urinu i drugim telesnim tečnostima. Ali Zevallos, hirurški onkolog, pitao se da li bi hirurška limfna tečnost mogla biti informativnija za tečnu biopsiju raka glave i vrata.

„Nakon operacije, pacijentima se obično ubacuje hirurški dren kako bi se evakuisala limfna tečnost koja bi se inače nakupila ispod kože i izazvala probleme“, rekao je Zevallos. „Ova tečnost se obično baca u smeće, ali naša studija pokazuje da je neverovatno vredna. Volim koncept pronalaženja vrednosti u otpadu koji je zanemaren.“

Nova studija, koju su vodili Zevallos i ko-senior autor Aadel Chaudhuri, MD, Ph.D., docent onkologije zračenja na Medicinskom fakultetu Univerziteta Vašington u Sent Luisu, fokusirala se na kohortu od više od 100 pacijenata koji se leče od HPV-pozitivan OPSCC.

Nakon što su pacijenti podvrgnuti hirurškom uklanjanju tumora, tim je sakupio hiruršku limfnu tečnost 24 sata nakon operacije, a uzeli su i uzorke krvi za poređenje. Zatim su izmerili DNK bez ćelija, genetski materijal koji više nije unutar ćelije, već slobodno lebdi u bezćelijskoj tečnosti.

Oni su pronašli besćelijsku DNK iz HPV-a (cf-HPV) u 78% uzoraka limfne tečnosti, ali samo u 12% uzoraka krvi. Zapanjujuće je da su nivoi cf-HPV-a bili hiljadama puta veći u limfi nego u krvi, što sugeriše da ovaj hirurški otpad može otkriti kancerogenu DNK sa većom osetljivošću od krvi.

Nakon operacije, pacijentima će možda biti potrebna adjuvantna terapija zračenjem sa ili bez hemoterapije da bi se očistile preostale tumorske ćelije. Zlatni standard koji kliničari koriste da donesu ovu odluku je hirurška patologija, koja uključuje vizuelnu inspekciju limfnih čvorova i hirurških margina za dokaz malignih ćelija.

Analiza limfne tečnosti blisko je odražavala ovaj zlatni standard. Obilje cf-HPV-a u limfnoj tečnosti bilo je snažno povezano sa brojem limfnih čvorova na koje se rak proširio i njegovom agresivnošću u tim čvorovima. Slično, pacijenti sa nultim metastatskim limfnim čvorovima nisu imali cf-HPV koji se može detektovati.

Iako je hirurška patologija informativna, ona može biti subjektivna i ne mora uvek tačno odražavati agresivnost raka, kaže Chaudhuri. Ovaj jaz je mesto gde novi test zaista sija.

Na primer, za dva pacijenta u studiji se smatralo da imaju nizak rizik od recidiva na osnovu rezultata patologije, tako da nisu primili pomoćnu terapiju zračenjem. Svaki od njih je pretrpeo recidiv raka u roku od godinu dana. Dok cf-HPV nije otkriven u krvi, limfna tečnost prikupljena samo 24 sata nakon operacije bila je pozitivna na cf-HPV, što sugeriše da bi ovaj test mogao da otkrije visokorizične pacijente koji su propušteni tradicionalnim alatima.

„Ovaj test ne replicira samo ono što nam patologija govori, već nam daje više informacija“, rekao je Čaudhuri. „Pokazujemo da možemo da pronađemo agresivne karcinome čak i kada ih patologija po zlatnom standardu promaši. To je ono što ovaj test čini menjačem igre.“

S druge strane, analiza limfne tečnosti bi potencijalno mogla da vodi bezbednu deeskalaciju lečenja kod nekih pacijenata. Tri pacijenta u studiji koji su primili adjuvantno hemoradijaciju nisu imali cf-HPV koji se može detektovati u svojoj limfnoj tečnosti, što sugeriše da su bili pod malim rizikom od recidiva. Istraživači spekulišu da bi manje agresivna pomoćna terapija mogla biti prikladna, ali to zahteva dalje istraživanje.

„Ovaj test je o preciznom intenziviranju i preciznoj deintenzifikaciji“, rekao je Čaudhuri.

Tim je zatim razvio model mašinskog učenja za predviđanje preživljavanja bez progresije, ili koji će se pacijenti ponoviti ili ostati bez bolesti, što je uključivalo cf-HPV iz krvi i limfne tečnosti, kao i podatke o patologiji i druge informacije o pacijentima. Model je tačno identifikovao pacijente niskog i visokog rizika i cf-HPV limfne tečnosti bio je veoma važan aspekt modela.

„Možemo da koristimo tečnost uzetu samo 24 sata nakon operacije da predvidimo koji pacijenti će na kraju imati recidiv, a koji će ostati bez recidiva“, rekao je Zevallos. „Ovo bi moglo biti neverovatno vredno za donošenje odluka o lečenju na klinici.“

Tim sada radi na validaciji i proširenju svojih nalaza, uključujući razvoj testa zasnovanog na limfnoj tečnosti za HPV-negativni karcinom glave i vrata.