Geminidi: Najbolja kiša meteora u godini je pred nama — a ova će biti pravi spektakl

Geminidi: Najbolja kiša meteora u godini je pred nama — a ova će biti pravi spektakl

Spektakularna kiša meteora Geminida očekuje se kao najbolji prirodni vatromet godine, prema predviđanjima astronoma. U radosti decembra, entuzijasta meteora se raduje povratku Geminida, s posebnim sjajem zbog vrhunca ovog događaja koji se podudara s mladim mesecom, pružajući zadivljujući pogled na noćno nebo. Geminidi su prepoznati kao vrhunski prirodni vatromet koji privlači pažnju ljubitelja širom sveta.

Kiša meteora Geminida postiže svoj vrhunac kada Zemlja prolazi kroz tokove prašine i ostataka asteroida po imenu (3200) Phaethon. Ovaj neobični asteroid ima izduženu orbitu, približavajući se Suncu više od Merkura i putujući dalje od Marsa. Njegova površina, podložna ekstremnim uslovima, rezultira pečenjem i zamrzavanjem, što dovodi do izbacivanja prašine u svemir.

Tokom decembra, Zemlja prolazi kroz ovaj oblak prašine, stvarajući spektakularnu kišu meteora Geminida. Vrhunac ovog događaja očekuje se sa severne hemisfere, gde se predviđa da će biti više od 100 meteora na sat. Iako posmatrači sa južne hemisfere mogu očekivati manji broj meteora, doživljaj će i dalje biti impozantan.

Astronomi preporučuju praćenje radijanta, tačke na nebu odakle izgleda da zrače meteori, za najbolje iskustvo posmatranja. Gledanje na severoistok, severozapad, sever i istok omogućiće posmatračima optimalan pogled na ovaj prirodni vatromet. Preporučuje se odabir tamnog i neosvetljenog mesta za posmatranje, a ležanje može dodatno poboljšati doživljaj.