Veličanstvena pustinja Kalifornije mora biti sačuvana

Veličanstvena pustinja Kalifornije mora biti sačuvana

Kao bivši upravnik Nacionalnog parka Joshua Tree—i 38-godišnji radnik u službi Nacionalnog parka—video sam neosporne prednosti koje donosi očuvanje našeg javnog zemljišta. Nigde ovo nije postalo jasnije nego u kalifornijskoj pustinji, gde su napori za očuvanje negovali rastuću i održivu zajednicu za rekreaciju na otvorenom i ekonomiju.

Novi predlog za uspostavljanje nacionalnog spomenika Chuckvalla i zaštitu javnog zemljišta u blizini Nacionalnog parka Joshua Tree je sledeći korak u nastavku ovih poduhvata.

Predloženo od strane poslanika Raula Ruiza (D-Palm Desert), proširenje Nacionalnog spomenika Chuckvalla i Nacionalnog parka Joshua Tree obuhvatilo bi otprilike 660.000 hektara javnog zemljišta u kalifornijskoj pustinji. Određivanje bi pomoglo da se obezbedi pravičniji pristup prirodi za stanovnike istočne doline Koačela, Blajta i drugih lokalnih zajednica.

Ove zemlje su već omiljene za aktivnosti na otvorenom kao što su planinarenje, izlet, posmatranje zvezda i rekreativna upotreba vozila van autoputa. Na drugim mestima u pustinji u Kaliforniji, očuvanje javnog zemljišta koje podržava slične aktivnosti dovelo je do potrošnje posetilaca koja direktno koristi privredi obližnjih zajednica.

Predloženi spomenik bi takođe pomogao u očuvanju ekološki bogatog, ali ranjivog bioregiona pustinje Kolorado. Očuvanje ovog područja će zaštititi važna staništa divljih životinja i biljaka, uključujući ona neophodna za izdržavanje pustinjske kornjače, pustinjske velikoroge ovce i meke astre, između ostalih.

Spomenik bi takođe sačuvao kritične koridore za divlje životinje između Nacionalnog parka Joshua Tree i drugih zaštićenih područja kao što je pustinja Palen/McCoi. Pored toga, netaknute pustinjske zemlje u regionu sve se više cene zbog svoje važne uloge u izdvajanju atmosferskog ugljenika, ključnog doprinosa globalnim klimatskim promenama.

Zemlje predložene za zaštitu uključuju domovine naroda Iviatim, Nuvu, Pipa Aha Macav, Kvatsan i Maara’iam (Cahuilla, Chemehuevi, Mojave, Kuechan i Serrano). Predloženi spomenik bi sačuvao ovaj kulturni pejzaž tako što bi zaštitio važne vrednosti nasleđa, sakralna mesta i objekte, tradicionalna kulturna mesta, biljke i divlji svet.

Tajming za ovaj napor ne može biti bolji, pošto podrška očuvanju javnog zemljišta stalno raste širom Zapada uopšte. Konzervacija Kolorado koledža iz 2023. u Zapadnoj anketi pokazuje da više od 80% glasača u osam zapadnih država podržava cilj „30×30“ zaštite 30% američkih zemalja i voda do 2030. Pored toga, predloženi nacionalni spomenik bi pomogao napredovanju Kalifornijski sopstveni golovi „30k30“.

U vreme kada su očuvanje prirode i ispunjavanje ciljeva obnovljive energije kritični, nacionalni spomenik Chuckvalla bi postigao oboje. On je komplementaran ciljevima Plana za očuvanje obnovljive energije u pustinji, višegodišnjeg procesa saradnje koji identifikuje područja pogodna za razvoj obnovljive energije i zemljišta važna za očuvanje. Predloženi spomenik izbegava zemljište pogodno za energetske projekte i štiti područja koja su važna za očuvanje zbog njihovih bioloških, kulturnih i istorijskih vrednosti.

Predsednik Džo Bajden je na putu da zaštiti više zemlje nego bilo koji drugi predsednik u prvom mandatu u modernoj američkoj istoriji. Do danas je odgovarao na pozive da zaštiti javna zemljišta u blizini Velikog kanjona, u južnoj Nevadi i drugde. Bajden bi trebalo da nastavi ovaj posao i da odredi nacionalni spomenik Chuckvalla i zaštiti zemlje u blizini Nacionalnog parka Džošua Tree, pomažući da se očuvaju neka od pustinjskih blaga Kalifornije.