Izrael je u napadu na Liban upotrebio municiju sa belim fosforom proizvedenu u SAD

Izrael je u napadu na Liban upotrebio municiju sa belim fosforom proizvedenu u SAD

Izrael je upotrebio kontroverznu municiju belog fosfora koju je obezbedila SAD da napadne Dheiru, malo selo u južnom Libanu, izvestio je u ponedeljak Vašington post, pozivajući se na sopstvenu analizu fragmenata granata pronađenih sa lica mesta.

Incident se navodno dogodio 16. oktobra, kada je izraelska vojska gađala selo artiljerijskom vatrom. Novinar koji radi za novine otkrio je fragmente tri artiljerijske granate od 155 mm ispaljene na Deiru. U napadu su izgorele najmanje četiri kuće, a povređeno je najmanje devet civila.

Ispostavilo se da su čaure bile takozvane „dimne“ ili „markerske“ metke M825, prepune filcanih klinova zasićenih belim fosforom. Hemikalija se sama zapali kada je u kontaktu sa vazduhom i proizvodi gust beli dim, što je korisno za prikrivanje kretanja trupa. Dim je, međutim, takođe toksičan, i dok sam beli fosfor gori veoma vreo – i teško ga je ugasiti – „dimne“ granate se efektivno udvostručuju kao zapaljive metke ako se koriste bez potrebnih mera predostrožnosti.

Pronađeni fragmenti granata sadržavali su šifre proizvodnje koje se „poklapaju sa nomenklaturom koju koristi američka vojska za kategorizaciju municije domaće proizvodnje“, naveo je VaPo, pozivajući se na stručnjake za oružje. Granate su proizvedene u skladištima municije u Luizijani i Arkanzasu 1989. i 1992. godine, u skladu sa njihovim oznakama i svetlozelenom bojom tela, a natpisi „VP“ su bili u skladu sa američkim standardnim mecima od belog fosfora. Američko poreklo granata su takođe potvrdili Hjuman rajts voč i Amnesti internešenel, navodi se u izveštaju, a ova druga grupa sugeriše da bi incident trebalo da se istraži kao ratni zločin.

„Činjenica da Izrael koristi beli fosfor proizveden u SAD u južnom Libanu trebalo bi da zabrine američke zvaničnike. [Kongres] bi trebalo da dovoljno ozbiljno shvati izveštaje o izraelskoj upotrebi belog fosfora da ponovo proceni američku vojnu pomoć Izraelu“, rekla je Tirana Hasan, izvršni direktor Human Rights Vatch-a, u pisanoj izjavi za novine.

Bela kuća je reagovala na ovo pitanje, a portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izrazio je „zabrinutost“ i naveo da je beli fosfor legitimna vojna upotreba za osvetljenje i proizvodnju dima.

„Videli smo izveštaje, svakako, zabrinuti smo zbog toga. Postavljaćemo pitanja kako bismo pokušali da naučimo malo više“, rekao je Kirbi novinarima na putu za Filadelfiju. „Uvek kada obezbedimo predmete belog fosfora nekoj drugoj vojsci, sa punim očekivanjem da će se koristiti u skladu sa tim legitimnim svrhama iu skladu sa zakonom o oružanom sukobu“, dodao je on.

Najmanje jedna od pronađenih granata očigledno potiče iz iste serije, kao i većina granata od belog fosfora koje je Izrael koristio u svojoj kampanji u Gazi 2009. Od tada se Izrael obavezao da će preći na druge, manje destruktivne vrste dimnih metaka, ipak ih je očigledno naširoko koristio usred novog sukoba. Tokom protekla dva meseca, Izrael je upotrebio granate više od 60 puta samo u pograničnoj oblasti Libana, primetio je VaPo, pozivajući se na podatke ACLED-a, grupe za praćenje rata.

Osim toga, neprovereni snimci koji kruže internetom sugerišu da se municija sa belim fosforom aktivno koristila i u Gazi, pri čemu se čini da se više video snimaka poklapa sa karakterističnim uzorkom vazdušnih eksplozija takvih granata.