Euleks prati situaciju nakon provalije u hramu svetog Arhangela Mihaila u selu kod Podujeva

Euleks prati situaciju nakon provalije u hramu svetog Arhangela Mihaila u selu kod Podujeva

Euleks, Evropska unija pravosudna misija na Kosovu, potvrdio je da je podneta krivična prijava u vezi s provalom koja se dogodila u hramu svetog Arhangela Mihaila u selu Rakitnica, kod Podujeva. Incident se dogodio 28. novembra kada je grupa ljudi, predvođena samozvanim sveštenikom Nikolom Džufkom, građaninom Albanije, provalila u pomenuti hram. Eparhija raško-prizrenska izjavila je da je policija odbila njihovu krivičnu prijavu u vezi s ovim događajem, a zatim su se obratili Euleksu kako bi pratili slučaj.

U odgovoru na upit Kosova online, Euleks je saopštio da aktivno prate ovaj slučaj u skladu sa svojim snažnim mandatom za praćenje. Euleks će nastaviti da prati razvoj situacije i obezbedi pravnu podršku tamo gde je to potrebno.

Eparhija raško-prizrenska ističe da je pokušala dva puta podneti krivičnu prijavu policiji, prvi put 1. decembra, a drugi put 5. decembra, u prisustvu Euleks monitoring tima. Odbijanje policije da prihvati prijavu izazvalo je zabrinutost i nezadovoljstvo među vernicima i liderima crkve.

Situacija dodatno dobija na važnosti zbog verskih tenzija i osetljivosti na Kosovu. Navedena provala u hramu ozbiljno pogađa versku zajednicu i zahteva pažljiv pravni pristup kako bi se rešila i osiguralo da se takvi incidenti ne ponove.

Euleks će, u saradnji s lokalnim vlastima, pažljivo pratiti istragu, pružiti podršku u skladu sa svojim mandatom i raditi na očuvanju prava i bezbednosti verskih objekata na Kosovu. Očekuje se da će javnost biti obaveštena o daljim koracima u istrazi i sudskim postupcima kako se slučaj razvija.