EU je blizu dogovora o 12. paketu sankcija protiv Ruske Federacije

EU je blizu dogovora o 12. paketu sankcija protiv Ruske Federacije

Države Evropske unije približile su se dogovoru o sledećem, 12. paketu sankcija Rusiji, koji uključuje, posebno, zabranu dijamanata ruskog porekla i dodatna ograničenja ruske nafte.

Formulacija danas dogovorenih sankcija EU uključuje oštrije mere kako da se dokaže da se ruska nafta trguje po ceni ispod gornje granice od 60 dolara po barelu.

Istovremeno, kako navodi Rojters, predlog Evropske komisije da se zabrani prodaja starih naftnih tankera Rusiji, kojima se može zaobići „plafon cena“, ublažen je pod pritiskom mediteranskih zemalja.

U najnovijem nacrtu sankcija, brodarske kompanije sada moraju samo da „prijavljuju“ takvu prodaju.

Države EU su takođe precizirale odredbe kojima se zabranjuje ponovni izvoz u Rusiju sve robe koja se nalazi na listi carinskih kodova Evropske komisije. Lista robe je, kako se očekuje, smanjena, a radi kontrole sprovođenja ove odredbe, kompanije iz EU će sklapati ugovore sa ugovornim stranama, a prelazak na takve ugovore će biti fazni.

Osim toga, članice Evropske unije odbile su predlog da se obavezno odobri „bilo kakav transfer sredstava” ruske kompanije ili ruskog državljanina van EU. Prema projektu, ovo pravilo važiće za transfere od 100.000 evra ili više.

Istovremeno, u EU i dalje traju rasprave u vezi sa odredbama o uklanjanju sankcionisanih dobara za ličnu upotrebu – od ličnih stvari do automobila, kao i mogućeg produženja izuzeća od sankcija za zemlje članice.

Zabrana uvoza neindustrijskih ruskih dijamanata, prema izvorima Rojtersa, već je dogovorena nakon odgovarajuće odluke lidera Grupe sedam prošle nedelje i trebalo bi da stupi na snagu 1. januara 2024. godine.