Otkrivena sličnost između gubitka vitamina B12 i multiple skleroze

Otkrivena sličnost između gubitka vitamina B12 i multiple skleroze

Decenijama, naučnici su primetili intrigantnu sličnost između nedostatka vitamina B 12 — esencijalnog hranljivog sastojka koji podržava zdrav razvoj i funkcionisanje centralnog nervnog sistema (CNS) — i multiple skleroze (MS), hronične bolesti u kojoj je imun sistem napada CNS i može izazvati neurodegeneraciju.

I nedostatak vitamina B 12 (takođe poznat kao kobalamin) i MS izazivaju slične neurološke simptome, uključujući utrnulost ili trnce u rukama i stopalima, gubitak vida, poteškoće u hodanju ili normalnom govoru i kognitivne disfunkcije, kao što su problemi sa pamćenjem.

U novoj studiji, objavljenoj onlajn 7. decembra 2023. u časopisu Izveštaji ćelija, istraživači iz Sanford Burnham Prebisa, sa saradnicima na drugim mestima, opisuju novu molekularnu vezu između vitamina B12 i MS koja se odvija u astrocitima – važnim ne-neuronskim glijalnim ćelijama u mozak.

Nalazi starijeg autora studije Džerolda Čuna, doktora medicine, profesora i višeg potpredsednika za otkrivanje neuronaučnih lekova, i Jasujuki Kihara, dr, vanrednog profesora i autora korespondenta, i kolega predlažu nove načine za poboljšati lečenje MS kroz suplementaciju CNS-B 12.

„Zajedničko molekularno vezivanje proteina nosača vitamina B 12 u mozgu, poznatog kao transkobalamin 2 ili TCN2, sa FDA odobrenim MS lekom fingolimodom obezbeđuje mehaničku vezu između B12 signalizacije i MS, u pravcu smanjenja neuroinflamacije i moguće neurodegeneracije“, rekao je Chun. .

„Povećavanje mozga B 12 sa fingolimodom ili potencijalno srodnim molekulima moglo bi poboljšati i trenutne i buduće terapije MS-a.

U svom radu, tim iz Sanford Burnham Prebisa, sa saradnicima na Univerzitetu Južne Kalifornije, Univerzitetu Juntendo u Japanu, Tokijskom univerzitetu farmacije i prirodnih nauka i Državnom univerzitetu u Njujorku, fokusirao se na molekularno funkcionisanje FTI720 ili fingolimoda (Gilenja) , modulator receptora sfingozin 1-fosfata (S1P) koji potiskuje distribuciju T i B imunih ćelija koje pogrešno napadaju mozak pacijenata sa MS.

Radeći sa životinjskim modelom MS, kao i sa ljudskim post-mortem mozgom, istraživači su otkrili da fingolimod potiskuje neuroinflamaciju funkcionalno i fizički regulišući B12 komunikacione puteve, posebno podižući B12 receptor nazvan CD320 koji je potreban za preuzimanje i korišćenje potrebnog B12. kada je vezan za TCN2, koji distribuira B 12 po celom telu, uključujući CNS. Ovaj poznati proces je nedavno identifikovan zbog njegovih interakcija sa fingolimodom unutar astrocita. Važno je da je odnos primećen i u ljudskim mozgovima MS.

Posebno treba napomenuti da su istraživači izvestili da su niži nivoi CD320 ili dijetetskog ograničenja B12 pogoršali tok bolesti kod životinjskog modela MS i smanjili terapeutsku efikasnost fingolimoda, koji se desio kroz mehanizam u kojem fingolimod stopira vezujući se za TCN2- B 12 kompleks, koji omogućava isporuku svega u astrocite putem interakcije sa CD320, pri čemu gubici komponenti ometaju proces i pogoršavaju bolest.

Ovi novi nalazi dodatno podržavaju upotrebu dodataka B 12 – posebno u smislu isporuke vitamina astrocitima u mozgu – dok otkrivaju da fingolimod može ispraviti oštećeni put astrocita-B 12 kod ljudi sa MS.

Naučnici su rekli da je moguće da drugi modulatori S1P receptora na tržištu, kao što su Maizent, Zeposia i Ponvori, mogu pristupiti barem delovima ovog CNS mehanizma. Studija podržava suplementaciju B12 sa modulatorima S1P receptora sa ciljem poboljšanja efikasnosti leka za ovu klasu lekova.

Studija takođe otvara nove puteve o tome kako put B 12-TCN2-CD320 regulišu sfingolipidi, posebno sfingozin, prirodni i endogeni strukturni analog fingolimoda, ka poboljšanju budućih terapija MS, rekao je Chun.

„Podržava stvaranje formulacija B 12 ciljanih na mozak. U budućnosti, ovaj mehanizam bi se takođe mogao proširiti na nove tretmane drugih neuroinflamatornih i neurodegenerativnih stanja.“