Nove metode za identifikaciju nepravilnih oblika beta amiloida da bi se informisali o tretmanima Alchajmerove bolesti

Nove metode za identifikaciju nepravilnih oblika beta amiloida da bi se informisali o tretmanima Alchajmerove bolesti

Naučnici veruju da nakupljanje beta amiloida u mozgu igra ključnu ulogu u smrti neurona, što može dovesti do Alchajmerove bolesti. Iako većina ljudi razvija neke amiloidne beta proteine mozga kako stare, istraživači sumnjaju da abnormalni oblici proteina mogu biti ključni za razvoj Alchajmerove bolesti.

Istraživači sa Univerziteta Teksas u Arlingtonu razvili su prve metode za identifikaciju i karakterizaciju svih različitih nepravilnih oblika beta amiloida, dodajući još jedan vredan deo potrazi za tačnim uzrocima Alchajmerove bolesti. Njihovi nalazi su objavljeni u dve studije u časopisima Naučni izveštaji i Analitička i bioanalitička hemija.

„Aberantni amiloidni beta proteini mogu da promene hemiju mozga, stvarajući veliki problem pri razvoju lekova i imunoterapije za usporavanje progresije Alchajmerove bolesti“, rekao je Daniel V. Armstrong, vodeći autor oba rada i ugledni profesor hemije i biohemije iz Velča. „Naše istraživanje je prvo koje opisuje nove metode za identifikaciju i karakterizaciju različitih aberantnih oblika beta amiloida. Ovo saznanje može nas dovesti korak bliže zaustavljanju progresije ove strašne bolesti.“

Abnormalne oblike beta amiloida, zvane epimeri i izomeri, teško je otkriti jer imaju istu masu i sekvencu aminokiselina kao normalni oblici proteina. Studija u Scientific Reports, čiji su koautori Armstrong i istraživači postdiplomaca UTA Elizabet R. Readel, Arzoo Patel, Joshua I. Putman i Siki Du, pokazala je da je najbolji način da se amiloid beta izoluje iz mozga putem poznate tehnike kao imunoprecipitacija.

Mnogi lekovi za Alchajmerovu bolest su monoklonska antitela koja se vezuju za amiloidne beta proteine kako bi ih uklonili iz mozga i usporili napredovanje simptoma demencije. Međutim, ovo istraživanje je pokazalo da se ovi lekovi možda ne vezuju tako dobro za abnormalne verzije amiloidnih beta ćelija, što može objasniti zašto nisu uvek efikasni u usporavanju progresije bolesti.

U međuvremenu, rad u Analitičkoj i bioanalitičkoj hemiji pokazao je da tečna hromatografija-masena spektrometrija, najčešći način detekcije izolovanih amiloidnih beta proteina, proizvodi različite signale za normalne i aberantne oblike proteina. Ovo čini postojeće metode identifikacije i kvantifikacije nepouzdanim, osim ako se pravilno ne isprave. Koautori ove studije su Readel, Patel i Umang Dhaubhadel, diplomirani asistent u nastavi.

„Zajedno, ovi rezultati su zaista ohrabrujući za našu potragu da bolje razumemo Alchajmerovu bolest kako bismo mogli da pronađemo bolje načine da usporimo njeno napredovanje i njene simptome“, rekao je Armstrong.