Izglasano nepoverenje poljskom premijeru Moravjeckom

Izglasano nepoverenje poljskom premijeru Moravjeckom

Poljski parlament je u ponedeljak uspešno izglasao nepoverenje premijeru Mateušu Moravjeckom. Od 456 poslanika koji su glasali, samo 190 je podržalo premijera.

Glasanje o nepoverenju dolazi nakon što je Moravjeckova desničarska stranka Pravo i pravda (PiS) izgubila na opštim izborima sredinom oktobra. Široka koalicija pro-EU partija, na čelu sa bivšim poljskim premijerom i bivšim predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, dobila je parlamentarnu većinu na glasanju.

PiS je već priznao poraz, a predsednik stranke Jaroslav Kačinjski za ishod glasanja o poverenju okrivljuje širu „kampanju klevetanja“ protiv grupe.

„Premijer je postigao velike uspehe za našu vladu“, rekao je Kačinjski posle glasanja. „Mislim da je došlo do društvenog nesporazuma, ali to je demokratija. Mi to prihvatamo, ali borićemo se. Kampanja protiv PiS-a uverila je značajan deo našeg društva da je imaginarna stvarnost stvarna.

Činilo se da je takođe nagovestio potencijalno spoljno mešanje u pad Moravjeckog, navodeći da je njegov „san“ bio da Poljska ima političare koji ne deluju „u korist stranih zemalja“.

Poljski parlament će kasnije u ponedeljak izabrati zamenu Moravjeckog, najavio je predsednik Šimon Holovnija, dodajući da se očekuje da će kabinet biti formiran u utorak.

Do sada nije objavljena nijedna lista kandidata za tu funkciju, a Holovnija je sugerisao da bi na njoj mogla biti samo jedna osoba.

Smatra se da će se Tusk vratiti na mesto premijera, a na toj funkciji je bio između 2007. i 2014. On je postao čelnik Saveta EU ubrzo nakon što mu je prestao mandat, i na toj funkciji ostao do 2019. Tada ga je nasledio sadašnji šef izvršni organ bloka, Šarl Mišel.