Pozorište u Nišu tvrdi da nije imalo mesta za ProGlas

Pozorište u Nišu tvrdi da nije imalo mesta za ProGlas

Narodno pozorište Niš saopštilo je danas da nije moglo da ustupi salu za održavanje tribine inicijative „ProGlas“, jer je „repertoar pozorišta bio unapred usaglašen, tako da su svi termini za decembar bili opredeljeni“.

U saopštenju, koje je potpisao direktor pozorišta Spasoje Ž. Milenković, navodi se da je udruženje „Građanske inicijative“, u ime „ProGlasa“, kontaktiralo pozorište 28. novembra sa pitanjem da li će sala pozorišta biti dostupna 10. decembra, ili da bude predložen neki drugi termin od 9. do 15. decembra.

Dodaje se da je direktor predstavnika „Građanskih inicijativa“ u usmenom razgovoru obavestio da salu nije moguće izdati tog dana, zbog priprema i igranja predstave „Preljubnici“.

Predstavniku „Građanskih inicijativa“, kako se dodaje, rečeno je i da je repertoar pozorišta za decembar usaglašen 20. novembra, i da je njegov upit stigao sa zakašnjenjem.

„Direktor je predstavnika ‘Građanskih inicijativa’ obavestio da su svi termini u decembru opredeljeni i da molimo za malo vremena kako bismo probali da pronađemo drugi termin za ustupanje sale. Nakon tog razgovora, predstavnik ‘Građanskih inicijativa’ nikada više nije kontaktirao NP Niš sa istim ili sličnim pitanjem“, navodi se u saopštenju.

Dodali su da Narodno pozorište Niš, kada god to ne remeti redovne aktivnosti, ustupa svoju salu drugim pravnim subjektima u skladu sa zakonskim propisima „o čemu svedoče brojni gostujući sadržaji izvedeni na sceni tog pozorišta, bez obzira na njihovu nacionalnu, versku, rasnu, rodnu, političku ili bilo kakvu drugu interpretaciju“.

Tribina inicijative „ProGlas“, kojom javne ličnosti pozivaju građane da izađu na izbore 17. decembra, održana je u nedelju na platou ispred Narodnog pozorišta u Nišu, a govornici su okupljenima rekli da je neverovatno da su čelnici Narodnog pozorišta odbili da budu domaćini proslavljenoj glumici Svetlani Bojković, iako su prethodno ugostili „veličine“ poput bivšeg ministra Aleksandra Vulina.