Ultimativna mašina za ubijanje: pronađena ogromna netaknuta lobanja praistorijskog predatora

Ultimativna mašina za ubijanje: pronađena ogromna netaknuta lobanja praistorijskog predatora

Lobanja drevnog morskog stvorenja koje je bilo „vrhunski grabežljivac u okeanu“ otkrivena je na čuvenoj jurskoj obali južne Engleske koja je uvrštena u svetsku baštinu, prenosi BBC.

Zastrašujući fosil, pronađen u Dorsetu, dugačak je oko 2 metra (lobanja). Pripadao je pliosauru, izumrlom morskom gmizavcu koji je terorisao okeane od najranije jure do ranog perioda kasne krede, pre otprilike 150 miliona godina.

Drevni pliosaurus je bio „krajnja mašina za ubijanje“, sposobna da se kreće okeanom velikom brzinom i ubija svoj plen jednim ugrizom, navodi BBC.

Lobanja ima 130 dugih i oštrih zuba. Svaki zub ima fine izbočine pozadi da probije meso svog plena, brzo izvuče i pripremi se za brzi drugi napad.

Njegov plen bila su stvorenja nalik delfinima i drugi pliosaurusi, rekli su naučnici.

Pliosaurusi su imali vilice više nego dvostruko snažnije od današnjih krokodila u slanoj vodi.

„Životinja bi bila toliko ogromna da mislim da bi mogla efikasno da pleni bilo šta što je bilo dovoljno nesrećno da se nalazi u njenom prostoru“, rekao je Andre Rou, paleobiolog sa Univerziteta Bristol, za BBC njuz.

Stvorenja su bila dugačka izmedju 10 i 12 metara, brzo su se pokretala sa četiri moćna uda nalik perajima. „Ne sumnjam da je ovo bilo kao podvodni T. Reks“, rekao je Rove.

Do revolucionarnog otkrića došlo je kada je entuzijasta fosila Fil Džejkobs šetao plažom na obali južne Engleske. Naišao je na vrh pliosaurove njuške koji je ležao u šindri.

Masivna glava je locirana na obližnjoj litici pomoću drona. Paleontolozi su morali da se spuste sa vrha u složenoj operaciji kako bi iskopali izuzetan fosil.

Novootkriveni fosil biće predstavljen u specijalnom programu Dejvida Atenboroa na BBC One na Novu godinu. Jedinstven je i poštovan u naučnoj zajednici zbog toga koliko je potpun i netaknut.