Hrvatska: Najveći broj obolelih od velikog kašlja u poslednjih 40 godina

Hrvatska: Najveći broj obolelih od velikog kašlja u poslednjih 40 godina

U Hrvatskoj raste broj obolelih od velikog kašlja, uglavnom među decom. Najviše ih je u poslednjih 40 godina. Širom zemlje organizovani su punktovi za testiranje, javlja Hrvatski zavod za javno zdravlje.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravlje, do sada je od velikog kašlja u toj zemlji obolelo 2.312 osoba, najviše u Zagrebu, a nakon toga i u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Najveći broj obolelih je uzrasta od 10 do 14 godina.

Ističu da je to najveći broj obolelih od velikog kašlja u poslednjih 40 godina.

„Sve je započelo ljetos u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja, uz Dubrovačko-neretvansku, ima najslabiju procijepljenost dječje populacije ne samo protiv ove, već i drugih zaraznih bolesti, nasuprot Vukovarsko-srijemskoj i Međimurskoj županiji koje prednjače u razini procijepljenosti stanovništva u Hrvatskoj“, navode u Hrvatskom zavodu za javno zdravlje.

Navode da se bolest od prošle jeseni u najvećoj meri proširila u Zagrebu i okolini.

Najveći rizik od velikog kašlja je među novorođenčadima i odojčadima, gde bolest može biti veoma teška, a u nekim slučajevima i fatalna.

Za decu koja su primila sve neophodne vakcine, bolest nije opasna, a u većini slučajeva nema ozbiljnih komplikacija.

Početni simptomi bolesti su povišena telesna temperatura, a nastavlja se pojačanim kašljem, često uz pištanje pri jačem udisanju. Ponekad izaziva i povraćanje.

Oporavak može potrajati nedeljama ili čak mesecima.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak ističe da zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti jasno ukazuje na obaveze roditelja i staratelja u vezi sa vakcinacijom i imunizacijom novorođenčadi i maloletnika, kao i sankcije za one roditelje koji sprečavaju svoju decu u ostvarivanju prava na zdravlje.

Dodaje i da se, uprkos smanjenom obuhvatu vakcinacije poslednjih godina u pojedinim delovima Hrvatske, nisu koristile sankcije prema roditeljima, već se pribegavalo povećanju informisanosti građana i savetovanju o efikasnosti vakcina.

Napominjeu da je vakcinacija protiv velikog kašlja i drugih zaraznih bolesti i dalje najefikasnija zaštita.

U vreme širenja velikog kašlja vakcinacija se preporučuje i trudnicama, kako bi se novorođenčad zaštitila majčinim antitelima do trenutka kada dete bude moglo da se vakciniše i tako stekne sopstveni imunitet.

Capak naglašava da je problem širenje neproverenih i neutemeljenih informacija o velikom kašlju, kao i o štetnosti vakcinacije i to nasuprot naučnoj činjenici da je vakcina najučinkovitija u zaštiti dece i odraslih ne samo od velikog kašlja, već i drugih zaraznih bolesti.