Kiselo grožđe: Japan se bori da zaštiti vrhunsko voće

Kiselo grožđe: Japan se bori da zaštiti vrhunsko voće

Raznovrsnost sočnog grožđa koju Juki Nakamura bere dok sunce izlazi nad njegovom farmom naučnicima je trebalo 33 godine da razviju i može da se proda za 100 dolara po gomilu u robnim kućama u Tokiju.

Ali po mišljenju japanskih farmera i zvaničnika, krupni smaragdnozeleni muškat, jedna od mnogih voćnih sorti koje je stvorio Japan, „ukrale su” Kina i Južna Koreja.

„Sjajne stvari kod Shine Muscata su to što svaka bobica grožđa postaje velika, lako se uzgaja i slatka je, ali ne previše“, rekao je Nakamura za AFP u centralnom regionu Nagano u zemlji.

Nazivajući grožđe svojim „partnerom“, ovaj 35-godišnjak je rekao da želi da izvozi u mesta kao što su Hong Kong i Tajland, gde je japansko voće popularno.

Ali na policama tamo – i na mreži – čekaju kopije koje uzgajaju Kina i Južna Koreja koje su skoro iste kao grožđe Shine Muscat, ali mnogo jeftinije.

Prema japanskoj vladi, Kina i Južna Koreja su izuzele sadnice Shine Muscat iz Japana i nakalemile ih na lokalne vinove loze kako bi proizvele voće koje izgleda i ima – skoro – jednako dobro.

Kupci definitivno „gledaju cene“, rekao je Sau, prodavac voća na užurbanoj pijaci u Hong Kongu gde japanski shine muskati često koštaju dva ili tri puta više od njihovih kineskih kolega, čak i sa slabim jenom što japanski uvoz čini jeftinijim.

„Ali možete osetiti razliku“, rekla je prodavačica, koja je dala samo svoje ime, za AFP.

„Japanski sjajni muškati su osvežavajući, slatki i imaju jači ukus grožđa. Kineski su slatki, ali im nedostaje ukus grožđa.“

Kineski Shine Muscat imitatori otkriveni su 2016. godine, deceniju nakon registracije sorte u Japanu, kada je Nacionalna organizacija za istraživanje poljoprivrede i hrane (NARO) istraživala uzorke.

Ali Japan ne može da spreči Kinu ili Južnu Koreju da uzgajaju voće jer Tokio — neki naivno kažu — nije uspeo da registruje sortu u inostranstvu u roku od šest godina koje zahtevaju međunarodna pravila.

Ovo je potvrdilo ministarstvo poljoprivrede Južne Koreje, koje je za AFP saopštilo da „trenutna situacija dozvoljava da se grožđe Shine Muscat uzgaja i distribuira ovde bez naknade za tantijeme“.

Kineske vlasti nisu odgovorile na zahteve za komentar.

Japan ne može da izvozi grožđe u samu Kinu zbog karantinskih pravila u Pekingu, tako da kineski uzgajivači tehnički ne kanibalizuju japansku prodaju.

„Ali bismo očekivali da bi naknade za licenciranje… bile preko 10 milijardi jena (69 miliona dolara) godišnje, pod pretpostavkom da smo stekli prava u Kini“, rekao je za AFP Iasunori Ebihara, direktor za zaštitu žigova biljaka u japanskom ministarstvu poljoprivrede.

Ministarstvo priznaje da Japan takođe nije registrovao nove vrste sorti jagoda, trešanja i citrusa japanskog porekla koje su pronađene u Kini, Južnoj Koreji i Australiji.

Prve aukcije sezonskog voća rutinski privlače ogromne sume u Japanu, sa jednim parom vrhunskih dinja za pet miliona jena (tada 45.500 dolara) u 2019.

„Voće je posebno za Japance“, rekao je Ebihara.

„Japanski potrošači traže slatke, velike, prelepe plodove u elegantnoj kutiji“, rekao je on.

„Stoga japanski farmeri ulažu napore da proizvedu kvalitetnije, slađe i ukusnije voće.

Japan razvija nove sorte voća od 1920-ih.

Fudži jabuke — nazvane po poznatom japanskom vulkanu — pojavile su se 1930-ih kao ukrštanje dve sorte i sada su među najpopularnijim na svetu.

Ali misija u punom obimu počela je nakon Drugog svetskog rata i nastavlja se do danas na NARO-ovim istraživačkim lokacijama širom zemlje.

Nedavnog sunčanog jesenjeg dana, istraživači su brali desetine novih sorti krušaka, mereći njihovu slatkoću i tvrdoću specijalnom opremom, kao i ponekim zalogajem.

Takehiko Shimada, šef NARO-ove jedinice za istraživanje voćnih sorti, rekao je da su potrebne godine mukotrpnog rada da se razvije nova sorta koja će se naći u prodavnicama.

„Normalno je“ da je bilo potrebno više od 30 godina za proizvodnju Shine Muscat, rekao je on.

Istraživačka organizacija je počela da koristi DNK analizu kako bi pokušala da uhvati kopije novih sorti voća.

„Postoje sekvence genoma koje ima samo Shine Muscat, tako da možemo da proverimo da li (grožđe) ima takvu sekvencu i da utvrdimo da li je to Shine Muscat“, rekao je Shimada.

Japan je pooštrio svoja pravila 2020. godine, zabranjujući iznošenje registrovanog semena i sadnica u inostranstvo.

Prekršitelji se mogu suočiti sa zatvorskom kaznom do 10 godina ili novčanom kaznom do 10 miliona jena (69.000 dolara).

Japan takođe ulaže napore da bolje zaštiti domaće uzgajivače od stranih imitacija.

Vrativši se na farmu, Nakamura je srećan što su Shine Muscats dobro poznati širom Azije.

„Ali ne volim kada vidim da se nešto što je Japan toliko trudio da proizvede lako doneti u inostranstvo i tamo prodati.