Šolcova partija pravi preokret u svojoj politici prema Rusiji

Šolcova partija pravi preokret u svojoj politici prema Rusiji

To navodi Dojče vele, prenosi Ukrinform.

Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) priznala je greške u sopstvenoj politici prema Rusiji poslednjih decenija. Govoreći na partijskom kongresu u Berlinu u subotu, kopredsjedavajući SPD-a Lars Klingbeil nazvao je greškom „što se ranije ne distanciramo od Putinovog sistema“ u vezi sa agresivnim ratom Rusije protiv Ukrajine.

Lider socijaldemokratske frakcije u Bundestagu Rolf Mutzenich takođe je priznao da je „potpuno potcenio“ Putinovo imperijalno razmišljanje.

Govoreći na kongresu, nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da je Rusija napadom na Ukrajinu 2022. godine potpuno uništila međusobno razumevanje o miru i bezbednosti u Evropi. „Potrebno je da bude jasno da se granice u Evropi više ne mogu menjati silom“, rekao je šef nemačke vlade.

Prema Klingbejlu, Rusija se oprostila od sistema zajedničke bezbednosti i zajedničkih vrednosti, pa danas „govorimo o organizovanju bezbednosti iz Rusije“. Ova teza je zabeležena i u nacrtu rezolucije Kongresa. Dok je u izbornom programu 2021. pisalo da se „mir u Evropi može postići ne protiv Rusije, već samo sa njom“, rezolucija o kojoj se raspravljalo na kongresu dala je suprotno značenje: „Dok se ništa suštinski ne promeni u Rusiji, mora se uspostaviti bezbednost od Rusije gore u Evropi“.

Agresorski rat Rusije protiv Ukrajine pokazuje „da nismo uvek ispravno procenjivali događaje poslednjih godina“, kaže se u nacrtu rezolucije koji je predstavio odbor stranke. Dokument prepoznaje kao grešku dugogodišnju ideju da će jačanje ekonomskih veza doprineti demokratizaciji Rusije. To je dovelo do toga da je Nemačka postala „jednostrano zavisna od Rusije u oblasti energetske politike“.

„Sve dok Rusija sledi svoj imperijalistički cilj osvajanja i ugnjetavanja suverenih država, ne može biti normalizacije odnosa sa njom“, ističe se u nacrtu rezolucije kongresa SPD.

Otkako je u februaru 2022. počeo sveopšti rat Rusije u Ukrajini, nemačke socijaldemokrate su optužene da su dugo potcenjivale bezbednosnu pretnju koju predstavlja Moskva.