Koalicije na lokalu: Izbori spojili socijaliste i radikale, a Aleksićev NPS sa Narodnom

Koalicije na lokalu: Izbori spojili socijaliste i radikale, a Aleksićev NPS sa Narodnom

Koalicije na lokalnim izborima u 65 gradova i opština uglavnom su formirane po modelu koji je primenjen za parlamentarne izbore, ali u pojedinim mestima izborni savezi znatno odstupaju od stranačkih dogovora postignutih na republičkom nivou.

Socijalistička partija Srbije i radikali Vojislava Šešelja oformili su u Novom Pazaru , Pr i jepolju i Priboju nekadašnju crveno-crnu koaliciju koja je bila na vlasti devedesetih godina prošlog veka, a na istoj listi okupila ih je Srpska napredna stranka.

U Babušnici su koaliciju formirali N arodni pokret Srbije i Dosta je bilo Saše Radulovića, koji jedino u toj opštini nastupaju zajedno , dok NPS na lokalne izbore u Bojniku izlazi na listi samo sa Zavetnicima.

U okviru liste „Ujedinjena opozicija Kuršumlije“ predstavnici Narodn og pokret a Srbije nastupaju zajedno sa bivšim kolegama iz Narodne stranke, koje su nakon odlaska Miroslava Aleksića i grupe istomišljenika ostale u partiji Vuka Jeremića. Ostatak te izborne liste čine kandidati p okret a „Ljubav, v era, n ada“, Demokratsk e strank e , Zajedno i P okreta za obnovu Kraljevine Srbije .

U Lajkovcu su Dveri i Novo lice Srbije na neki način obnovili predizborni savez sa prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, kada je stranka Boška Obradovića nastupila zajedno sa tadašnjom frakcijom POKS koju je predvodio sadašnji lider NLS Miloš Parandilović.

U najvećem šumadijskom gradu deo proevropske opozicije izlazi na lokalne izbore zajedno sa strankama desnice. Na listi pod nazivom „Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac“ su Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Narodni pokret Srbije, Pokret slobodih građana, Novi DSS i Pokret obnove kraljevine Srbije.

Jedan od kuroziteta predstojećih lokalnih izbora je i to što u šest opština p redstavnici vladajućih stranaka neće imati protivkandidate iz opozicije . To su Doljevac, Lapovo, Rača, Crna Trava, Žabari i Ljubovija.

U četiri opštine proglašene su po dve dve liste, a u Doljevcu tri. Osim očekivanih – Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, u Doljevcu je svoju listu podnela i Jedinstvena Srbija, dugogodišnji koalicioni partner SPS.

U Ljuboviji listu nije podnela nijedna opoziciona stranka, ukoliko ne računamo radikale koji su samo formalno u opoziciji, a za odborničke mandate nadmetaće se i jedna grupa građana.