Zelenski je razgovarao sa Orbanom u Argentini

Zelenski je razgovarao sa Orbanom u Argentini

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski imao je kratak razgovor sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom tokom njegove posete ceremoniji inauguracije novoizabranog predsednika Argentine.

Orban i Zelenski razgovarali su u argentinskom parlamentu u loži za goste. Snimak njihovog razgovora pokazao je zvanični Jutjub kanal Senata Argentine.

Kabinet predsednika trenutno ne komentariše detalje komunikacije Zelenskog i Orbana.

Poznato je da je već iz Argentine Volodimir Zelenski imao telefonski razgovor sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koji je u petak primio Orbana u Parizu.

Nakon što je Volodimir Zelenski izabran za predsednika 2019. godine, dvojica lidera su se samo nakratko sastala. Predsednik Ukrajine je ponudio šefu mađarske vlade punopravni sastanak, ali do njega nikada nije došlo, iako je Kijev smatrao da je potencijalni sastanak prilika za otvaranje nove stranice u odnosima dveju država.

Posle početka ruske invazije, ionako zategnuti odnosi između Kijeva i Budimpešte su se pogoršali. Orban je više puta izjavio da ne veruje u pobedu Ukrajine.

U februaru ove godine, Zelenski i Orbana imali su kratak razgovor u okviru samita lidera EU u Briselu, ukrajinski predsednik je pozvao mađarskog lidera da poseti Kijev, ali bezuspešno – iako je većina lidera EU posetila Ukrajinu bar jednom. ili nekoliko puta da izraze svoju podršku.

Aktuelni sastanak je protekao u pozadini Orbanovih namera da ne podrži odluku samita EU 14-15. decembra u Briselu u vezi sa početkom pregovora o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji i daljoj finansijskoj i vojnoj podršci Kijevu.