Apel političkim strankama da upoznaju javnost sa konkretnim merama borbe protiv korupcije u zdravstvu

Apel političkim strankama da upoznaju javnost sa konkretnim merama borbe protiv korupcije u zdravstvu

Međunarodni dan borbe protiv korupcije je prilika da se ponovo istakne činjenica da građani Srbije već godinama, u kontinuitetu, ocenjuju da je korupcija najviše prisutna u oblasti zdravstva, i posledično ovoj oceni, najnezadovoljniji su stanjem u ovom bitnom sistemu.

Rasprostranjenost i masovnost ove pojave ukazuje na sistemsku i institucionalnu ukorenjenost što je konsekvenca specifičnih procesa odlučivanja ili krojenja zakona prema zahtevima partikularnih grupa a ne u skladu sa javnim interesom građana.

Najčešći, i od građana najviše kritikovan, vid sistemske korupcije je posledica zakonske norme dopunskog rada (čl.60, Zakon o zdravstvenoj zaštiti) kojim se dozvoljava državnom lekaru da istovremeno radi i u privatnom sektoru.

Legalizovan konflikt interesa ima teške posledice za pacijente: dopunski rad smanjuje produktivnost državnog sektora i time stvara veštačke liste čekanja na kojima se nalazi i do 70.000 pacijenata, prenosi Ozonpres.

Dijagnostika magnetnom rezonancom, skenerom, odnosno hirurška lečenja kuka, lakta, hernije, katarakte…itd. u savremenoj medicini spadaju u standardizovane procedure, te za masovne zastoje nema opravdanja. Međutim, po logici spojenih sudova, što su duže liste čekanja u državnoj ustanovi, privatna praksa, odnosno privatne laboratorije i klinike, biće punije.

Principi na kojima počiva javno zdravstvo – jednakost, pravednost, dostupnost – nisu ostvarivi za veliki broj osiguranika sa malim finansijskim kapacitetom zbog nužnosti dodatnog plaćanja, povrh obaveznog doprinosa.