Gasni interkonektor Srbija–Bugarska od danas će biti u funkciji, Vučić se sastao sa Radevim

Gasni interkonektor Srbija–Bugarska od danas će biti u funkciji, Vučić se sastao sa Radevim

Gasni interkonektor Srbija–Bugarska od danas će biti u funkciji. Kao alternativni pravac snabdevanja našoj zemlji osigurava energetsku bezbednost. Ceremoniji puštanja u rad gasovoda, vrednog 94 milona evra, u mestu Trupale kod Niša, prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Bugarske Rumen Radev, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre.

Gasni interkonektor koji povezuje Srbiju i Bugasku počinje u Nišu i završava se nedaleko od Sofije. Dugačak je 170 kilometara od kojih je srpska deonica od Niša do Dimitrovgrada duga 109 kilometara.

Kapacitet gasovoda je 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Gasovod je dvosmeran što znači da mi možemo da isporučujemo gas susedima u Bugaskoj, kao oni nama.

Ove gasne interkonektore u Srbiji, Bugarskoj i Grčkoj pokrenula je i najvećim delom finasirala Evropska unija. Cilj je dotok gasa iz različitih izvora. A za našu zemlju ova gasna konekcija donosi aternativu u snabdevanju.

Na našoj deonici gasnog interkonektora su tri merno-regulacione stanice koje daje velike mogućnosti.

Ministarka energetike Dubravka Đedović poručila je uoči otvaranja da je za građane Srbije ovaj interkonektor važan pre svega zbog dodatnog izvora gasa.

“Pored ruskog gasa i Balkanskog toka imamo još jedan izvor snabdevanja gasa. Ali i za gasifikaciju ovog dela juga Srbije, svih opština – Dimitrovgrada, Pirota, Bele Palanke i da povećamo kapacitet gasa za sam grad Niš. Važno je i za privredu i za dolazak novih investitora, koji uvek pitaju da li ima priključenje na gas“, navela je Đedovićeva.

Ukazala je i da će Srbiju staviti još više na tranzitnu mapu gasa Evrope.

“Zato što za milijadu i 800 miliona kubika gasa, koliki je kapacitet ovog gasovoda, ćemo moći da dodatno snabdevamo odnosno, pomažemo i snabdevanje zemalja centralne i istočne Evrope“, dodala je Đedovićeva.

Gasni interkonektor između Bugarske i Grčke već je u funkciji od prošle godine. Našu zemlju povezaće i sa LNG terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis koji treba da bude završen tokom iduće godine i koji može dopremati tečni gas iz celog sveta.

Takođe, ovi interkonektori preko gasovada TAP I TANAP omogućavaju i isporuke azerbejdžanskog gasa. Prošlog meseca Srbija je sa Azerbejdžanom već ugovorila do 400 miliona kubika gasa za sledeću godinu.