Novo istraživanje otkriva pravu svrhu ‘mehura’ na biljkama poput kinoe

Novo istraživanje otkriva pravu svrhu ‘mehura’ na biljkama poput kinoe

Istraživači sa Univerziteta u Kopenhagenu u Danskoj su novom studijom demantovali više od 100 godina postojeću teoriju o funkciji ‘mehura’ nalik balonima na biljkama poput kinoe. Umesto da štite biljke od suše i soli, ovi baloni, tehnički poznati kao ćelije epidermalne bešike (EBC), deluju kao odbrana od štetočina i bolesti.

Uzgajanje mutantnih biljaka bez uobičajenog pokrivanja balona omogućilo je istraživačima da otkriju pravu svrhu ovih struktura. Kada su izložene suši ili slanoj vodi, mutantne biljke su pokazale neočekivano dobre rezultate. Sa druge strane, bile su izuzetno ranjive na štetočine, za razliku od biljaka prekrivenih EBC-ima.

Analiza sadržaja EBC-a otkrila je prisustvo oksalne kiseline, otrovnog sastojka za štetočine. Ovo otkriće sugeriše da EBC deluju kao blok za štetočine, sprečavajući ih da oštete biljke.

Ova nova saznanja mogu doprineti razvoju izdržljivijih biljnih sorti koje su otporne na različite pretnje, uključujući sušu, sol, štetočine i bolesti. Kinoa, koja je reklamirana kao usev otporan na klimatske promene, mogla bi biti dodatno unapređena uzimajući u obzir nove informacije o funkciji svojih EBC-ova.