Nova studija raka pruža uvid u osnovne genske mutacije u mijelodisplastičnim sindromima

Nova studija raka pruža uvid u osnovne genske mutacije u mijelodisplastičnim sindromima

Nova studija istraživača sa Silvester Comprehensive Cancer Center na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Majamiju Miller i saradničkih organizacija pruža uvid u osnovne mehanizme genskih mutacija koje se obično vide kod pacijenata sa mijelodisplastičnim sindromima (MDS) i drugim mijeloidnim neoplazmama.

Njihovi nalazi, koji će biti predstavljeni na ASH 2023, godišnjem sastanku Američkog društva za hematologiju u Santa Dijegu, 9-12. decembra, mogli bi dovesti do razvoja efikasnijih kombinacija lekova i ciljanih terapija za pacijente sa MDS-om koji nose ove mutacije.

Otprilike polovina pacijenata sa MDS-om nosi genetske promene, poznate i kao somatske mutacije, u genima spliceosoma, pri čemu je SF3B1 najčešći. Međutim, ne postoji uspešna terapija koja bi ciljala ovaj put.

Prethodni nalazi iz kliničkog ispitivanja faze 2 selineksora, inhibitora Ekportin-1 (KSPO1) za relapsni ili refraktorni MDS, pokazali su povećanu efikasnost kod pacijenata sa MDS-om sa mutiranim SF3B1. Ekportin-1 je nuklearni izvozni receptor odgovoran za izvoz više od 200 proteina, ali takođe igra ulogu u transportu više malih nuklearnih RNK i odabranih RNK za glasnike.

Istraživači i saradnici Silvestera su pretpostavili da 1) inhibiranje KSPO1 može prvenstveno uticati na ćelije mutanta SF3B1 putem izmenjenog spajanja i 2) visokorizični pacijenti sa MDS-om sa ovom mutacijom bi imali bolji odgovor na doze kontrolisane, ciljane kombinacije lekova sa inhibitorima KSPO1 sledeće generacije .

Za ovu studiju, istraživači su primenili kombinaciju naučnih tehnika u svojoj analizi, uključujući:

„Ovo je prva studija koja ispituje efekte inhibicije KSPO1 na izvoz RNK kako bi se bolje razumeli osnovni mehanizmi uključeni u najčešće mutacije koje se primećuju kod pacijenata sa MDS-om“, objasnila je Sana Čodri, Silvester istraživač i glavni izlagač na ASH konferenciji.

„Nalazi naše studije mogu doprineti razvoju sinergističkih terapijskih kombinacija za bolje lečenje MDS mutanta SF3B1“, rekao je Džastin Tejlor, MD, stariji autor i član Translacionog i kliničkog onkološkog programa u Silvesteru.

Pored toga, primetio je Tejlor, nedavni podaci iz studija na ljudima pokazali su da venetoklaks može da prevaziđe lošu prognozu koja je često povezana sa pacijentima sa akutnom mijeloidnom leukemijom sa mutacijama. „Kao rezultat toga, kombinovanje eltaneksora sa venetoklaksom može predstavljati potencijalno efikasnu terapiju specifičnu za SF3B1“, zaključio je on.