Broj poginulih u Gazi premašio je 17.700, jemenski pobunjenici prete brodskom saobraćaju prema Izraelu

Broj poginulih u Gazi premašio je 17.700, jemenski pobunjenici prete brodskom saobraćaju prema Izraelu

Palestinski broj poginulih u Gazi u ratu između Izraela i Hamasa premašio je 17.700, od ​​kojih su oko dve trećine žene i deca, prema Ministarstvu zdravlja na teritoriji pod kontrolom Hamasa.

Izraelska kopnena ofanziva u južnom pojasu Gaze intenzivirala se u subotu daljim vazdušnim napadima i artiljerijskom vatrom, dan nakon što su Sjedinjene Države blokirale rezoluciju UN kojom se poziva na prekid vatre.

Izrael kaže da je 97 njegovih vojnika poginulo u kopnenoj ofanzivi nakon što je Hamas izvršio napad na južni Izrael 7. oktobra, ubivši oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, i uzevši oko 240 talaca.

Usred zabrinutosti zbog šireg sukoba, pobunjenici Huti u Jemenu koje podržava Iran zapretili su da će sprečiti bilo koji brod koji ide ka izraelskim lukama da prođe kroz Crveno i Arapsko more dok hrana i lekovi ne budu mogli slobodno da uđu u Gazu. Sa samo malom količinom humanitarne pomoći koja je stigla do malog dela Gaze, stanovnici su prijavili ozbiljnu nestašicu hrane.

Uprkos rastućem međunarodnom pritisku, administracija predsednika Džoa Bajdena i dalje se protivi neprekidnom prekidu vatre, tvrdeći da bi to omogućilo Hamasu da nastavi da predstavlja pretnju Izraelu. Administracija je odobrila hitnu prodaju Izraelu skoro 14.000 metaka tenkovske municije u vrednosti više od 106 miliona dolara, saopštio je Stejt department.