„Najcenzurisaniji čovek“ u Americi će se možda vratiti na X

„Najcenzurisaniji čovek“ u Americi će se možda vratiti na X

Vlasnik X (bivši Tviter) Elon Musk zatražio je od javnosti da glasa o tome da li da vrati nalog voditelja Infovars Aleksa Džonsa. Mask je rekao da bi održavanje zabrane Džonsa bilo protivno njegovom uverenju u slobodu govora.

Musk je objavio svoju anketu u subotu popodne, pitajući X korisnike da li žele da on „ponovo postavi Aleksa Džonsa na ovu platformu?“ Za osam sati do trenutka pisanja ovog teksta, 70% je bilo za Džonsovo vraćanje na posao, a 30% se protivilo.

„Vok Populi, Vok Dei“, napisao je Musk u svom postu. Musk je upotrebio ovu latinsku frazu, što znači „glas naroda je glas Boga“, kada je ponovo postavio nalog bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa posle sličnog glasanja prošle godine.

Džonsu i njegovom kanalu InfoVars zabranjeno je korišćenje svih velikih platformi društvenih medija 2018. godine, a kompanije iz Silicijumske doline su navele „govor mržnje“ i navodna kršenja njihovih uslova korišćenja usluge. Džonsu je takođe zabranjeno da koristi PaiPal za poslovne transakcije zbog njegove navodne „netolerancije prema određenim zajednicama i religijama“.

Nakon što je prošle godine kupio Tviter i rebrendirao platformu u X, Musk je poništio mnoga pravila govora i politike cenzure kompanije i ponudio „opštu amnestiju“ ranije zabranjenim korisnicima. Međutim, prošle godine je napisao da nakon smrti svog maloletnog sina, nikada neće dozvoliti Džonsu da se vrati, opisujući Infovars šok-džoka kao nekoga ko bi „iskoristio smrt dece za dobit, politiku ili slavu“.

Džons je ranije tvrdio da je američka vlada nastavila pucnjavu u školi Sendi Huk 2012. kako bi prikupila podršku za kontrolu oružja. Grupa porodica žrtava tužila je Džonsa zbog njegovih komentara, a sudija mu je naložio da plati više od 1,5 milijardi dolara odštete prošle godine. Džons, koji je podneo zahtev za bankrot ubrzo nakon presude, obećao je da će se žaliti na odluku.

Čini se da je Muskovo mišljenje o Džonsu omekšalo nakon što je bivši voditelj Foks njuza Taker Karlson, koji sada vodi emisiju u sopstvenoj produkciji na X, intervjuisao ozloglašenog stručnjaka ranije ove nedelje. Predstavljajući svog gosta kao „najcenzurisanijeg čoveka na engleskom jeziku“, Karlson je seo na jednočasovnu diskusiju sa Džonsom, tokom koje je Džons rekao da razume da ako mu Musk dozvoli da se vrati na X, „ADL i drugi će zaista moći da ugasi Tviter.”

Anti-Defamation League, jevrejska nevladina organizacija, ranije se sukobila sa Maskom zbog navodne X-ove tolerancije na „razuzdani govor mržnje“. ADL je rešio svoje probleme nakon što je Musk zapretio da će tužiti organizaciju jer je oterala oglašivače „lažnim optužbama“.

Odgovarajući jednom korisniku X kasnije u subotu, Musk je napisao da se „ogromno ne slažem sa onim što je rekao o Sendi Huku, ali da li smo mi platforma koja veruje u slobodu govora ili ne?“

„Na to se na kraju svede. Ako ljudi ponovo glasaju za njega, to će biti loše za X finansijski, ali principi su važniji od novca“, dodao je on.