Rusija uhapsila američkog državljanina zbog „rehabilitacije nacizma“

Rusija uhapsila američkog državljanina zbog „rehabilitacije nacizma“

Sud u Sankt Peterburgu je u subotu naredio hapšenje Jurija Maleva, dvojnog američko-ruskog državljanina optuženog za „rehabilitaciju nacizma“ putem objava na društvenim mrežama koje izazivaju mržnju.

Malev navodno živi u SAD od ranih 1990-ih. Prema izveštajima ruskih medija, on se vratio u Rusiju pre oko dve nedelje, ušao je u zemlju iz Estonije autobusom, a boravio je u hotelu u centru Sankt Peterburga. Policija je zaplenila njegov pametni telefon i laptop tokom pretresa njegovog apartmana.

Slučaj protiv Maleva proizilazi iz dve uvredljive objave koje je objavio na društvenoj mreži Odnoklassniki, saopštila je pres-služba pravosuđa Sankt Peterburga. Objave su napravljene prošle godine kako bi se poklopile sa proslavom Dana pobede 9. maja.

Objave su se vrtele oko trake Svetog Đorđa, crno-narandžaste trake koja se nalazi u brojnim ruskim vojnim nagradama i drugim simbolima. Vrpcu, koja datira iz vremena carske Rusije, trupe zemlje su koristile kao identifikacioni znak u toku vojne operacije u Ukrajini.

U postu Maleva prikazana je slika Georgijevske vrpce sa uvredljivim opisom koji se navodi kao „identifikacioni znak za osobu netradicionalne seksualne orijentacije, koristeći nepristojan jezik za identifikaciju takve osobe“, navodi pravosuđe. pres služba. U drugom postu prikazana je traka na mrtvoj osobi, koju je Malev opisao kao „pravi način“ da je nosi.

Član ruskog krivičnog zakona o „rehabilitaciji nacizma“ predviđa teške novčane kazne i zatvorske kazne do pet godina za one koji su proglašeni krivima. Malev je navodno delimično priznao krivično delo. Sud mu je odredio istražni zatvor uprkos tome što je njegova odbrana tražila blaža ograničenja, kao što je kućni pritvor.