Andrij Jermak i Aleksandar Soroš razgovaraju o oporavku Ukrajine

Andrij Jermak i Aleksandar Soroš razgovaraju o oporavku Ukrajine

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika, Andrij Jermak je zahvalio Aleksandru Sorošu na učešću na inauguracionom sastanku Međunarodne koalicije za povratak ukrajinske dece, koji je održan u petak u Kijevu.

„Vaše učešće je veoma važno. Nadam se da će koalicija pokazati rezultate svog uspešnog rada“, rekao je šef kabineta predsednika.

Andrij Jermak je takođe izrazio zahvalnost na usvajanju Memoranduma o saradnji između Fondacije Olena Zelenska i Međunarodne fondacije Renesansa.

Dokument je potpisan na inicijativu Fondacije za otvoreno društvo. Prema Memorandumu, milion dolara biće usmereno na podršku deci u Ukrajini, uključujući decu koja su odrasla u velikim hraniteljskim porodicama u frontovima, deokupiranim i pogođenim regionima Ukrajine.

Andrij Jermak je takođe izrazio zahvalnost Aleksandru Sorošu što je na marginama sastanka potpisao dokument o uspostavljanju Koalicionog memoranduma o saradnji između savetnice, komesara predsednika za prava deteta i rehabilitaciju deteta Darije Herasimčuk i Fondacije za otvoreno društvo.

„Dokument će doprineti što delotvornijoj zaštiti prava dece pogođene oružanom agresijom Ruske Federacije i pomoći će u primeni plana predsednika Ukrajine „Vratite decu UA“, uključujući mere za povratak mladih građana koji su ilegalno deportovani od strane Rusija“, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Andrij Jermak je takođe istakao važnost globalnog publiciteta za slučajeve ilegalne deportacije ukrajinskih maloletnika od strane Rusije. Prema njegovom mišljenju, tome može doprineti objavljivanje knjige sa pričama o takvoj deci i uključivanje svetski priznatih ličnosti u proces njihovog povratka u Ukrajinu.

Prema njegovim rečima, ukrajinska strana takođe ima za cilj da uključi predstavnike verskih organizacija u rešavanje humanitarnih pitanja, posebno u pomaganju povratku deportovanih Ukrajinaca.

Pored toga, Andrij Jermak je obavestio Aleksandra Soroša o projektima podrške veteranima i njihovoj rehabilitaciji. Visoko je ocenio potpisivanje Memoranduma o saradnji između Međunarodne fondacije za renesansu i Ministarstva zdravlja Ukrajine, koji podrazumeva zajednički rad u oblasti psihološke rehabilitacije i psihološke podrške porodicama vojnika, porodicama poginulih od posledica rata, ratnih zarobljenika i interno raseljenih lica.

U okviru Memoranduma biće realizovani pilot projekti u dve institucije u Odesi.

Kako je preneo Ukrinform, Ukrajina je uspela da vrati 387 od skoro 20.000 dece koje je Rusija ilegalno deportovala.