EPS prodaje poslovno-energetski kompleks na atraktivnoj lokaciji na Novom Beogradu

EPS prodaje poslovno-energetski kompleks na atraktivnoj lokaciji na Novom Beogradu

Vlada Srbije dala je saglasnost Elektroprivredi Srbije da proda poslovno-energetski kompleks u Bloku 20 u Novom Beogradu, tik pored poslovnog prostora beogradskog građevinskog preduzeća Rad koji se prodaje iz stečaja.

Krajem novembra Agencija za licenciranje stečajnih upravnika ponovo je oglasila prodaju beogradskog građevinskog preduzeća Rad u stečaju , po početnoj ceni od 954,29 miliona dinara.

Na prodaju je, između ostalog, ponuđen i poslovni prostor u Novom Beogradu, u Ulici Milentija Popovića bb, u bloku 20, površine 27.340,97 kvadrata.

Upravo u neposrednom susedstvu nalazi se nedovršeni poslovno energetski kompleks EPS-a, za koji je ranije planirano da postane nova administrativna centrala Elektroprivrede Srbije i Elektrodistribucije Beograd.

Reč je o lokaciji u blizini dva hotela – Hajat i Kraun Plaze.

Portal Beobuild je pisao 2018. godine da se radi “ o energetsko-poslovnom kompleksu koji će postati nova administrativna centrala EPS-a (Elektroprivrede Srbije) i EDB-a (Elektrodistribucije Beograd), ali i infrastrukturnog objekta sistemske trafo stanice 110/10 kV, 2×40 MVA“.

Zgrada se, kako je pisano, gradi kako bi se objedinile tehničke i poslovne funkcije EPS-a, koje se do danas odvijaju na više različitih lokacija uz brojne logističke i finansijske probleme.

„Izgradnju na lokaciji otpočela je EDB samostalno još 1988. godine, ali je dovršena u dve faze samo u delu trafo stanice (koja je jedna od najvećih u Beogradu), a nije nastavljena u tom periodu zbog ulaska u krizne godine, čime je taj ekskluzivni blok Novog Beograda ostao nezavršen. Tokom 2011. ponovo su pokrenuti radovi na završetku podzemnog dela objekta, ali je nakon završetka te faze gradilište opet zapečaćeno“, pisao je Beobuild.

Nema zainteresovanih za kupovinu beogradskog građevinskog preduzeća Rad u stečaju Ekonomija 23. nov 2023 7 Ekonomija 23. nov 2023 7

Parcela na kojoj se kompleks gradio, kako podseća portal, nalazi se uz ulicu Vladimira Popovića, a prostorno i funkcionalno ovaj kompleks je podeljen na pet povezanih celina od čega se na toj parceli već nalazi izgrađen objekat trafo stanice.

Vlada Srbije je, na sednici održanoj 7. decembra ove godine, dala „prethodnu saglasnost na odluku koju je donela Skupština Akcionarskog društva Elektroprivreda Srbijena sednici od 8. novembra 2023. godine, o prodaji nepokretnosti – poslovno-energetskog kompleksa u Bloku 20 u Novom Beogradu“.

Drugih detalja o prodaji imovine EPS nema.

Prodaja imovine preduzeća Rad u stečaju zakazana je za 25. decembar 2023.

Metod prodaje je – javno nadmetanje.

Podsetimo, kada je nedavno ista imovina Rada bila ponuđena na prodaju , početna cena bila je veća i iznosila je 1,36 milijardi dinara.

Kupaca tada – nije bilo.