EU razmišlja o ponovnom pokretanju tužbe STO protiv SAD

EU razmišlja o ponovnom pokretanju tužbe STO protiv SAD

EU razmatra ponovno pokretanje postupka u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) protiv SAD zbog carina na čelik i aluminijum, izvestio je u petak Blumberg, pozivajući se na ljude koji su upoznati sa tim.

Trgovinski spor je počeo 2018. godine kada je tadašnji američki predsednik Donald Tramp uveo carine na evropski čelik i aluminijum, navodeći zabrinutost za nacionalnu bezbednost. Mera je navela EU da uzvrati sopstvenim nametima, što je izazvalo neizvesnost čak i u nepovezanim industrijama, rekao je Blumberg. U tom sporu su saveznici udarili jedni druge carinama na robu vrednu više od 10 milijardi dolara.

Evropska komisija je sklopila privremeno dvogodišnje primirje sa administracijom predsednika Džoa Bajdena 2021. godine, tokom kojeg je trebalo da bude postignut dogovor o takozvanom Globalnom aranžmanu o održivom čeliku i aluminijumu (GSA), kojim bi se okončala na tarife. Privremeni sporazum je pauzirao neke tarife kako bi pomogao preduzećima da se oporave od pandemije Covid-19.

Prema sporazumu, Vašington je delimično ukinuo svoje namete i uveo set tarifnih kvota iznad kojih se primenjuju carine na metale, dok je EU ukinula sva svoja ograničenja. Sistem koji su nametnuli SAD obuhvata desetine kvartalnih kvota za različite kategorije.

„To je stvorilo neuravnoteženu situaciju, prema EU, zbog koje su izvoznici iz bloka plaćali preko 350 miliona dolara godišnje carine“, izvestio je Blumberg, pozivajući se na izvore koji znaju o tome.

EU traži da se kvartalni sistem tarifa zameni godišnjim kvotama kako bi „bolje odražavao istorijske tokove“. SAD, međutim, žele da zadrže ograničenja tokom predsedničkih izbora sledeće godine do kraja 2025. godine, navodi se u saopštenju. Pošto je Bajdenova administracija odbila zahtev bloka, neuspeh u postizanju sporazuma mogao bi da dovede do vraćanja nekih od tih dužnosti sledeće godine.

Bez obzira na to, EU će se navodno uzdržati od momentalnog ponovnog uvođenja mera odmazde na američku robu.

„EU je možda mogla da izdrži više od SAD u pogledu poboljšanja administracije kvota, ali bi to zahtevalo odugovlačenje do kraja godine i bilo je prilično opšte poznato da države članice ne žele ove tarife da se vratimo“, rekao je Sem Lou, partner međunarodne savetodavne firme Flint Global.

U međuvremenu, Komitet za evropsku građevinsku opremu (CECE) pridružio se širokom spektru industrijskih tela u slanju otvorenog pisma liderima SAD i EU, pozivajući ih da trajno okončaju spor u vezi sa proizvodnjom čelika, aluminijuma i velikih aviona.

Prema evropskom građevinskom časopisu KHL, potpisnici su istakli štetni efekat ponovnog nametanja carina, koje bi mogle iznositi više od 1,3 milijarde evra (1,4 milijarde dolara) ako se novi sporazum ne postigne pre roka 1. januara.