Ukrajinski izaslanik za ljudska prava poziva na brži način vraćanja dece koju je Rusija deportovala

Ukrajinski izaslanik za ljudska prava poziva na brži način vraćanja dece koju je Rusija deportovala

Ukrajinski ombudsman za ljudska prava izrazio je u petak nadu da će koalicija zemalja formirana da olakša povratak ukrajinske dece koju je Rusija ilegalno deportovala moći da smisli brži mehanizam za njihovu repatrijaciju. Veruje se da je više od 19.000 dece još uvek u Rusiji ili u okupiranim regionima Ukrajine.

Dmitro Lubinec je razgovarao sa novinarima nakon prvog sastanka Nacionalne koalicije zemalja za povratak ukrajinske dece, koja je formirana na osnovu preporuke Kanade, u Kijevu.

On je rekao da Rusija nastavlja da deportuje ukrajinsku decu na teritorije koje kontroliše, pozivajući se na informacije koje je njegova kancelarija dobila. Ovaj napor ranije ove godine podstakao je Međunarodni krivični sud da izda naloge za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog izaslanika za prava deteta Marije Lvove-Belove.

Sudije MKS-a su rekle da su pronašle „razumne razloge da veruju“ da su njih dvojica odgovorni za ratne zločine, uključujući ilegalnu deportaciju i transfer dece iz okupiranih ukrajinskih regiona u Rusiju – nešto što je istraga Asošiejted presa detaljno opisala ranije ove godine.

Rusija je odbacila naloge kao ništavne, tvrdeći da ne priznaje jurisdikciju MKS-a, ali ih je Ukrajina pozdravila kao veliki napredak.

Lubinets je u petak rekao da Kijev želi da „nalozi za hapšenje Međunarodnog krivičnog suda ne prestanu“.

„Nisu samo ove dve osobe učestvovale u deportaciji ukrajinske dece. Prema našim podacima, reč je o prilično velikom broju predstavnika Ruske Federacije koji su to radili i rade“, rekao je on.

Lubinets je priznao da je Rusija bila spremnija da vraća decu nakon naloga. Ali izazovi ostaju ogromni. Rusija do sada vraća samo decu čiju lokaciju i identitet su potvrdili ukrajinski zvaničnici, što je težak zadatak posebno za ukrajinsku siročad.

Takođe je podigao uzbunu da se deca sada deportuju preko Belorusije, rekavši da njegova kancelarija „pronalazi sve više činjenica“ o tome, i izrazio zabrinutost da se mladi ukrajinski dečaci u Rusiji pripremaju za rusku vojsku, sa podacima o njima. koje prikupljaju vojni registri za budući poziv u vojsku.

Lubinets je rekao da je prvi sastanak koalicije imao „veoma pozitivne rezultate“, ali je pozvao da „pronađe konkretne mehanizme za povratak ukrajinske dece“.

To znači pronalaženje mehanizma za identifikaciju ukrajinske dece koju drži Rusija, proces povratka i finansijsku podršku i pomoć kada se vrate na ukrajinsko tlo, rekao je on.

Povratak je moguć tek nakon što „pokažemo dokumenta, imamo zvanične ukrajinske staratelje i znamo gde se dete nalazi u Rusiji“, rekao je Lubinets. „Posle toga ide neki napredak i razgovaramo o suštini.“

„Imamo veliki broj dece u procesu razgovora i povratka. Nadam se da ćemo u najskorije vreme imati pozitivne rezultate“, rekao je on, ne pojašnjavajući broj dece.”