Studija otkriva razlike u anaboličkim svojstvima hrane

Studija otkriva razlike u anaboličkim svojstvima hrane

Dugogodišnja istraživanja su pokazala da konzumiranje dijetetskih proteina stimuliše sintezu mišićnih proteina, što je kritičan faktor za izgradnju i održavanje skeletne mišićne mase. Sve veći dokazi pokazuju da izvori hrane životinjskog i biljnog porekla nisu jednaki u pogledu svojih anaboličkih svojstava za pokretanje rasta i održavanja mišića, prvenstveno zbog količine i kvaliteta proteina u ovim namirnicama, kao i zbog njihovih različitih esencijalnih sadržaj aminokiselina (EAA).

Novo istraživanje nedavno objavljeno u Journal of Nutrition jedno je od prvih randomizovanih kontrolisanih studija za upoređivanje anaboličkih svojstava hrane sa celim proteinima kada se konzumira kao deo mešanih obroka.

Studija „Veće stope sinteze mišićnih proteina nakon uzimanja obroka za svaštojede u poređenju sa izokaloričnim i izonitrogenim veganskim obrokom kod zdravih, starijih odraslih osoba“, otkrila je da, uprkos tome što imaju isti kalorijski i ukupni sadržaj proteina, integralni obrok za svaštojede sa posnim govedina je rezultirala većom stopom sinteze mišićnih proteina nakon obroka nego veganski obrok od cele hrane kod starijih odraslih osoba.

U stvari, istraživači su primetili 47% veću stopu sinteze mišićnih proteina nakon konzumiranja obroka za svaštojede sa nemasnom govedinom, u poređenju sa veganskim obrokom iz cele hrane koji je davao jednaku količinu proteina iz biljaka.

„Dok su studije ranije procenjivale uticaj konzumiranja izolovanih proteina, ovo istraživanje ima za cilj da odrazi stvarniju životnu postavku razumevanjem efekata jedenja celih proteinskih namirnica kao dela tipičnog obroka“, rekao je dr Luc van Loon. , profesor fiziologije vežbanja i ishrane, Odsek za ljudsku biologiju, Medicinski centar Univerziteta u Mastrihtu+, i glavni istraživač istraživačke studije.

„S obzirom na važnost zaštite čiste telesne mase za održavanje snage kako starimo i sve veće interesovanje za vegetarijanske i veganske stilove života, ovo istraživanje je važno da se razume da li izvori proteinske hrane mogu biti podjednako efikasni u podršci održavanju i rastu mišića.

Na osnovu prethodnih istraživanja koja su upoređivala unos različitih izvora proteina, istraživači su uspeli da izračunaju da će biti potrebno 16 učesnika da bi završili studiju i otkrili potencijalnu razliku u stopama sinteze mišićnih proteina nakon uzimanja dva obroka. Shodno tome, klinička ispitivanja su sprovedena sa 16 zdravih, starijih odraslih osoba (65-85 godina) u Mastrihtu, Holandija.

Jednog dana testiranja, učesnici su pojeli obrok za svaštojede od cele hrane koji je sadržao 3,5 unce nemasne mlevene govedine kao primarni izvor proteina, sa krompirom, boranijem, sosom od jabuka (napravljenim od 100% jabuka) i puterom od bilja. Drugi dan testiranja uključivao je jedenje veganskog obroka od cele hrane sa jednakim kalorijskim i proteinskim sadržajem, koji se sastojao od neprerađenih, obično konzumiranih biljnih proteina kao što su kinoa, soja, slanutak i pasulj kao glavni sastojci.

Važno je da oba obroka sadrže u proseku 36 grama proteina, što je u skladu sa preporukama zasnovanim na dokazima za stimulisanje sinteze mišićnih proteina kod starijih osoba (tj. 0,45 g proteina po kg telesne težine).

„Bili smo zainteresovani za proučavanje uticaja konzumiranja obroka na sintezu mišićnih proteina kod starijih osoba s obzirom na značaj gubitka mišićne mase i snage u vezi sa uzrastom, poznatog kao sarkopenija, što je globalna sve veća zabrinutost za javno zdravlje“, dodao je van Loon.

Svi učesnici su se uzdržavali od sporta i napornih fizičkih aktivnosti, kao i konzumiranja alkohola, dva dana pre svakog od dva dana eksperimentalnog ispitivanja. Istraživači su upoređivali profile aminokiselina u plazmi nakon obroka i stope sinteze mišićnih proteina koristeći biopsije krvi i mišića koje su često sakupljane šest sati nakon uzimanja obroka.

Pored posmatranja 47% povećane stope sinteze mišićnih proteina tokom 6-satnog perioda nakon obroka, istraživači su primetili da su koncentracije EAA u plazmi bile 127% veće nakon obroka od nemasne govedine, uprkos tome što veganski obrok ne predstavlja nikakav selektivni nedostatak aminokiselina.

„Važno je da je leucin u plazmi, koji je esencijalna aminokiselina posebno važna za sintezu mišićnih proteina, bio 139% veći kod učesnika nakon što su jeli obrok koji je sadržao govedinu od svaštojeda“, rekao je mr Philippe Pinckaers, glavni autor publikacije. „Dok je potrebno više istraživanja tokom dužeg vremenskog perioda, ova studija ilustruje potencijalni uticaj matrice hrane i značaj bioraspoloživosti aminokiselina i funkcionalnih razlika između obroka koji sadrže govedinu i veganskih obroka.“