Rejting odobravanja Bajdena dostigao je novi minimum

Rejting odobravanja Bajdena dostigao je novi minimum

Rejting odobravanja američkog predsednika Džoa Bajdena dostigao je dno, prema anketi CNN objavljenoj u sredu. Samo 37% Amerikanaca anketiranih tokom prošlog meseca imalo je povoljan pogled na učinak demokrata.

Iako predsednikov rejting odobravanja nikada nije prešao daleko iznad polovine stanovništva prema CNN-ovom broju, dostigavši vrhunac od 53% u aprilu 2021. godine, njegov broj je u stalnom opadanju od prošlog decembra, vođen sumornom percepcijom njegovog rukovanja ekonomijom koja se čak proširila u sopstvenu stranku, sa 36% demokrata koji mutno gledaju na njegovu ekonomsku politiku, prema anketi.

Ovi rezultati odražavaju sveukupni pesimizam ispitanika u pogledu finansijske sudbine nacije – samo 29% anketiranih je ekonomiju opisalo kao „dobru“ ili „veoma dobru“. Činilo se da čak i demokrate imaju problema da pronađu srebrnu liniju u Bidenomicsu, sa samo 52% pozitivno ocenivši ekonomiju.

Zaista, izgledalo je da je osećaj Amerikanaca o predstojećoj fiskalnoj propasti prošlog meseca dostigao najviši nivo u istoriji, sa 61% anketiranih koji predviđa donekle ili veoma loše ekonomske uslove u godini u budućnosti – najpesimističniji odgovor od kada je CNN-ov anketar počeo da postavlja pitanje 1997. godine.

Ekonomija je ostala primarno pitanje koje je zaokupljalo umove birača kao i tokom Bajdenovog predsedavanja, a 42% je finansijska pitanja ocenilo kao svoju glavnu brigu.

Uprkos Bajdenovom urušavanju rejtinga odobravanja, demokrata nije pokazao nikakve znake spremnosti da abdicira iz Ovalnog kabineta, izgledajući ubeđen da samo on može da pobedi republikanskog kandidata Donalda Trampa. „Da se ​​Tramp ne bi kandidovao, nisam siguran da bih se kandidovao“, rekao je on donatorima u utorak u kampanji, izjavivši da demokrate „ne mogu da mu dozvole da pobedi“.

Čak je i Dejvid Akselrod, bivši viši savetnik Bele kuće za Baraka Obamu, snažno nagovestio prošlog meseca da se revanš Bajden-Tramp neće završiti dobro za demokrate, priznajući da, iako je Bajden imao demokratsku nominaciju ako to želi, „ono što mu je potrebno da odlučiti da li je to mudro, da li je u NjEGOVOM najboljem interesu ili u interesu zemlje.”

Akselrod je kasnije pojasnio da nije tražio od Bajdena da odustane od trke uprkos tome što je objavio zloslutne brojeve anketa koje pokazuju da Tramp vodi demokratu u pet od šest kritičnih država. Nacionalna anketa The Economist/IouGov sprovedena prošlog meseca na sličan način je pokazala da je Tramp u prednosti, uključujući i među nezavisnim biračima.

Akselrodove sumnje su izazvale izliv sličnih osećanja iz tvrdokornih nikada Trampera, uključujući i arhi-neokonzervata Billa Kristola, koji je pozvao predsednika da „prosledi baklju sledećoj generaciji“. Arhitekta rata u Iraku je Bajdenov hipotetički odlazak iz trke uokvirio kao „čin lične žrtve i javnog duha. ”

Bajden bi na kraju svog drugog mandata imao 86 godina, ako bude ponovo izabran i preživi toliko.