Ukrajinske NATO ambicije „nerviraju“ Ameriku

Ukrajinske NATO ambicije „nerviraju“ Ameriku

Nade Kijeva o brzom pristupanju vojnom bloku koji predvode SAD su propale, rekao je član Vrhovne rade Ukrajine Aleksej Gončarenko na svom Telegram kanalu u utorak. Vašington je toliko „iznerviran“ zbog same mogućnosti, tvrdi on, da je zabranio svojim evropskim saveznicima da je čak i iznose.

Ukrajina je članstvo u NATO-u postavila kao strateški cilj svoje spoljne politike 2017. Kijev je podneo formalnu prijavu za pridruživanje bloku u jesen 2022. godine, nakon što su četiri njena bivša regiona održala glasanje za pridruživanje Rusiji.

Moskva je više puta ponavljala da smatra da potencijalno članstvo Ukrajine u NATO-u, zajedno sa puzećom ekspanzijom bloka na istok, predstavlja veliku bezbednosnu pretnju. Predsednik Vladimir Putin je u više navrata rekao da je želja Kijeva za članstvom u NATO-u jedan od glavnih razloga za trenutnu vojnu kampanju Moskve protiv njenog suseda.

„Neće biti NATO-a“, rekao je Gončarenko u svojoj objavi u utorak, navodeći „uvid“ koji je navodno dobio od neimenovanih američkih zvaničnika u Vašingtonu. Prema njegovim rečima, sam državni sekretar Entoni Blinken je eksplicitno rekao evropskim saveznicima Amerike da prestanu da pokreću to pitanje.

Pitanje budućeg članstva Ukrajine u NATO-u „nervira elite SAD i oni su [jasno] signalizirali da Ukrajina neće postati članica“ bloka čak i nakon što se njen tekući sukob sa Rusijom okonča, tvrdi Gončarenko. Kijev bi mogao da dobije neke „usluge“, ali ništa značajnije, rekao je on, dodajući da Ukrajina sigurno neće postati deo bloka sledeće godine.

Prema rečima poslanika, vlada predsednika Vladimira Zelenskog je to već prihvatila i sada se fokusira na potencijalno članstvo Ukrajine u EU. Do sada nijedan američki ili evropski zvaničnik nije komentarisao Gončarenkove izjave.

Ranije ove nedelje, poslanik je takođe tvrdio da je strategija Kijeva da pridobije dalju naklonost svojih zapadnih pristalica uglavnom propala. Zapad ne veruje da je Ukrajina brani ni od čega, napisao je Gončarenko i dodao da Vašington i njegovi saveznici takođe ne trebaju Kijev u takvom svojstvu.

„Sva ova naša sranja o zaštiti demokratije, evropskih vrednosti i cele Evrope ne funkcionišu“, priznao je on i dodao da to jednostavno „nije tačno“. SAD su prilično sposobne da se brane bez pomoći Kijeva, a Evropa očekuje da će je i Amerika braniti, objasnio je on.

Istovremeno, zakonodavac je priznao da je Rusija tokom sukoba „stabilizovala” svoju ekonomiju, povećala broj vojnika, povećala proizvodnju vojne opreme i svoju vojsku pretvorila u „drugu u svetu”.

Ako Moskva uspe u vojnoj kampanji protiv Kijeva, „nijedna vojska na kontinentu neće moći da joj pruži otpor duže od nedelju dana“, rekao je Gončarenko.

On je tvrdio da je Kijevu očajnički potrebna promena strategije i pozvao vladu Zelenskog da ponudi bezuslovnu podršku Vašingtonu u svim njegovim vojnim poduhvatima širom sveta, u zamenu za nastavak pomoći u tekućem sukobu sa Rusijom.

Gončarenko je izrazio slična osećanja još u oktobru, kada je rekao da Ukrajina nema „nema šanse“ protiv Rusije bez stalne podrške SAD.