Ukrajina pokreće debatu o prisustvu Rusije u SBUN

Ukrajina pokreće debatu o prisustvu Rusije u SBUN

Stalni predstavnik Ukrajine pri UN, Sergej Kislica, naglašava potrebu da se održi debata o oduzimanju mesta Ruskoj Federaciji u Savetu bezbednosti UN.

„Došlo je vreme za ozbiljnu diskusiju o prisustvu Putinovih delegata u ovom Veću. Iako svi prepoznajemo neophodnost reforme Saveta bezbednosti, mora se priznati da će svi napori biti uzaludni ako se državi agresoru dozvoli da uživa prava stalnog člana“, rekla je Kislica u sredu pred članovima SBUN.

Prema rečima izaslanika, Ukrajina je uvek isticala da prisustvo ruske delegacije u Savetu bezbednosti „ostaje glavni kamen spoticanja, ometajući sposobnost Saveta bezbednosti da efikasno sprovodi svoje napore za obnovu međunarodnog mira i bezbednosti“.

Prisustvo Rusije postalo je opšti izazov za efikasnost međunarodnih tela, naglasio je Kislica.

To Rusiji daje više mogućnosti da podstiče sukobe u raznim zemljama i izaziva globalne krize. „Zato uklanjanje države agresora treba posmatrati kao prirodnu reakciju međunarodnih organizacija u cilju detoksikacije radnog okruženja i obezbeđivanja kapaciteta za ispunjavanje mandatnih aktivnosti“, rekao je ambasador.

On je podsetio da je ovaj proces počeo odmah nakon invazije u punom obimu, kada je doneta odluka o oduzimanju prava Rusiji u Savetu UN za ljudska prava, i da je već „uveliko u toku“. Rusija nije izabrana u Izvršni savet Uneska, Međunarodni sud pravde UN, Organizaciju za zabranu hemijskog oružja i Međunarodnu pomorsku organizaciju.

Zajednica UN razgovara o pripremama za samit o budućnosti, koji će biti održan u septembru 2024. godine, podsetila je Kislica.

„Naša zajednička spremnost da ostvarimo misiju pobede nad zlom ne samo da će odrediti uspeh Samita, već i oblikovati samu budućnost, ono što ćemo ostaviti narednim generacijama“, naglasio je on. „Pokušaj pomirenja sa zlom, ustupaka i ostavljanje zločina i zločinaca nekažnjenim doveo bi samo do jednog rezultata: buduće generacije suočiće se sa pretnjama i patnjama u nemerljivo većim razmerama.

Prema njegovom mišljenju, osim same države agresora, niko od „ovde prisutnih“ nije zainteresovan za takav ishod.

On je rekao da je Kostarika u petak, tokom konsultacija o nacrtu Pakta za budućnost, koji se priprema za samit, dala međuregionalnu zajedničku izjavu o ljudskim pravima u ime 71 države.

„Bila je to snažna poruka vizije budućnosti koja je utemeljena na dostojanstvu, pravdi i ljudskim pravima za sve. I kako bismo ovu viziju mogli da pretočimo u stvarnost, a da se ne pozabavimo pitanjem kršenja ljudskih prava od strane zemlje koja zauzima stalno mesto u Savetu?“ rekao je stalni predstavnik.

Kako je saopšteno, Savet bezbednosti UN je u sredu razmotrio humanitarnu situaciju Ukrajine u vezi sa ruskim udarima na civilne objekte. Kislica je svoje obraćanje izneo na španskom.

Samit o budućnosti zakazan je za 22-23. septembar 2024. kao međunarodni događaj na visokom nivou u UN, na kojem bi trebalo da bude usvojen završni dokument Pakt za budućnost.