U Italiji stranke na vlasti nisu uspele u pokušaju da odobre minimalnu platu

U Italiji stranke na vlasti nisu uspele u pokušaju da odobre minimalnu platu

Desničarska većina u Donjem domu italijanskog parlamenta u sredu je propala u pokušaju opozicije da usvoji svoj nacrt zakona o utvrđivanju minimalne zarade, koji, za razliku od većine članica EU, ne postoji u zemlji.

Levičarske opozicione stranke predložile su uvođenje minimalne plate od devet evra na sat pre poreza.

Ali desničarske stranke, koje imaju većinu, umesto toga podržale su inicijativu „Braće Italije” – stranke premijera Đorđa Malonija, koja vladi nudi šest meseci da pronađe mehanizam za uspostavljanje „pravičnih plata” kroz kolektivne ugovori o radu.

Malonei je rekao zakonodavcima da određivanje minimalne plate „paradoksalno“ rizikuje njeno smanjenje. Rizikujemo da će poslodavac reći: ’Ako mogu da smanjim na devet evra, zašto da plaćam više?’“, objasnila je ona.

Razmatranje ovog pitanja u Domu poslanika Italije nije prošlo bez emocija. Bivši premijer Đuzepe Konte je simbolično pocepao kopiju vladinog zakona tokom glasanja uz aplauze opozicionih poslanika koji su uzvikivali „Sramota!“

A lider levičarske Demokratske partije Eli Šlajn rekla je da su oni koji su glasali za predlog „Braće Italije” „na strani eksploatatora” i udarili „eksploatisane u lice”.

Italija je jedna od pet zemalja u Evropskoj uniji (uz Austriju, Dansku, Finsku i Švedsku) u kojoj se zarade određuju isključivo kroz kolektivno pregovaranje između poslodavaca i sindikata.

Prema anketama, 70 odsto Italijana, uključujući i one koji su glasali za stranke u vladajućoj koaliciji, zalaže se za uspostavljanje minimalne zarade. Ali neki, uključujući male trgovce, vlasnike restorana i poljoprivrednike, protive se takvom ograničenju.

Prema Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj, Italija je jedina evropska zemlja u kojoj su realne plate, bez inflacije, smanjene (-2,9%) između 1990. i 2020. godine.

Prošlog meseca, italijanski zakonodavci usvojili su prvi zakon EU o zabrani sintetičke hrane.