Erdogan ide u Grčku prvi put od 2017. radi normalizacije odnosa

Erdogan ide u Grčku prvi put od 2017. radi normalizacije odnosa

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan otputovaće u Grčku u četvrtak, 7. decembra, da potpiše bilateralnu deklaraciju koja ima za cilj normalizaciju uobičajeno zategnutih odnosa između dve zemlje.

Ovo prenosi grčki list Katimerini, kome je Erdogan dan ranije dao pisani intervju.

Tokom posete, turski predsednik i grčki premijer Kirijakos Micotakis održaće vladine razgovore i trgovinske konsultacije i potpisati niz sporazuma o saradnji u cilju rešavanja bilateralnih sporova.

Prema Erdoganu, postoji niz problematičnih pitanja između Atine i Ankare, ali „na nama je da li ćemo dozvoliti da ova pitanja izazovu tenzije i razlike između naših vlada i naših naroda“.

Mislim da se nedavno promenilo to što je grčka strana revidirala svoje viđenje nas i počela da shvata da smo narod koji nikada neće odbiti pruženu ruku prijateljstva“, smatra on.

Erdoganova poseta Grčkoj biće prva od 2017. godine – kada je Micotakis bio i premijer Grčke – i druga za više od sedam decenija.

Tenzije između zemalja, koje su obe članice NATO-a, više puta su se rasplamsale poslednjih godina zbog teritorijalnih sporova na Mediteranu i pitanja Kipra, koji je delimično okupiran od strane turskih snaga. Ponekad su rezultirale konkretnim pretnjama Atini iz Ankare.

Ali nakon reizbora Micotakisa u leto ove godine, lideri su govorili o svojoj nameri da ponovo pokrenu odnose.