Ruski poslanik predložio zabranu davanja imena koja ne odgovaraju polu dece

Ruski poslanik predložio zabranu davanja imena koja ne odgovaraju polu dece

U Državnoj dumi, ruskom parlamentu, pripremljen je nacrt zakona kojim se roditeljima zabranjuje davanje muških imena novorođenim devojčicama i ženskih dečacima, izjavila je zamenica šefa zakonodavne komisije za porodicu, žene i decu Tatjana Butskaja.

„Incidenti da roditelji deci dodeljuju imena koja ne odgovaraju njihovom polu postali su češći“, upozorila je Butskaja u obrazloženju nacrta, koji je objavljen u utorak.

Jedan primer koji je pomenuo poslanik, koji je iz vladajuće partije Jedinstvena Rusija, bio je da je devojčica nedavno registrovana kao „Mihail“, što je ime koje se tradicionalno daje dečacima u Rusiji.

Deca sa imenima koja ne odgovaraju njihovom polu mogu imati psihološke probleme zbog ove nepodudarnosti, objasnila je ona. Prema rečima Butske, zakon koji predlažu ona i njene kolege ima za cilj zaštitu prava dece i obezbeđivanje njihovog pravilnog razvoja.

Ona je podsetila da su trenutno brojevi, brojevi i bilo koji drugi znaci, osim crtice, zabranjeni za upotrebu prilikom državne registracije rođenja. Međutim, službenici trenutno nemaju pravo da odbiju roditelje ako devojčicama „namerno” daju muška imena i obrnuto, naglasio je poslanik.

Ona je pojasnila da ograničenja predložena u nacrtu neće uticati na imena za koja se smatra da odgovaraju oba pola ili imena kao što su Miša, Pavla, Ivana i druga, koja bi mogla biti povezana sa muškarcima u Rusiji, ali se tradicionalno daju ženama na slovenskom. zemlje.

Nacrt zakona se još radi, a poslanici se konsultuju sa lingvistima o najboljim izvorima koje bi službe za registraciju mogle da koriste da pravilno identifikuju da li je u pitanju muško ili žensko ime, rekla je Butskaja.

Ruski Vrhovni sud je prošle nedelje stavio van zakona „međunarodni LGBT javni pokret“ i sve povezane organizacije u zemlji. Ovo je usledilo nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin u julu potpisao zakon o zabrani intervencija u promeni pola. Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin branio je taj potez, rekavši da je uveden da bi se zemlja zaštitila od, kako je on nazvao, zapadne „transrodne industrije“.