Britanske specijalne snage tajno su delovale u Ukrajini

Britanske specijalne snage tajno su delovale u Ukrajini

Operateri britanskih specijalnih snaga bili su uključeni u ukrajinske trupe u ranim danima sukoba, izvestio je u sredu Deklasifikovano UK, pozivajući se na novoobjavljenu knjigu poljskog novinara Zbignjeva Parafjanoviča.

Parafjanovicz je ukrajinski dopisnik poljskog dnevnika Dziennik Gazeta Pravna (DGP). Njegov najnoviji rad, „Polska na Vojnie“ (Poljska u ratu), istražuje ulogu Varšave u susednom sukobu.

Prema Deklasifikovanom, u jednom trenutku, ministar poljske vlade – koji nije imenovan – ispričao je Parafjanoviču o vremenu u martu 2022. kada je putovao iz Kijeva u Žitomir.

„Bilo je to vreme kada su Rusi još uvek stajali u Buči, a ruta je bila siva zona. Moglo se naleteti na Ruse. Prošli smo poslednji kontrolni punkt. Ukrajinci su nam rekli da nastavljamo na sopstveni rizik“, rekao je neimenovani ministar. „Pa, a koga smo sledeće sreli? Ukrajinski vojnici i… britanske specijalne snage. Uniformisan. Sa oružjem.”

Prema Parafjanovičevom izvoru, Britanci i Ukrajinci su radili zajedno, vozeći se po selu sa radarima za praćenje artiljerije, „učeći o ovom ratu“.

Isti zvaničnik je takođe rekao da su poljske specijalne snage sa sedištem u Lublinu bile u Brovarima, predgrađu Kijeva, „prvog dana” neprijateljstava. Poljaci su – zajedno sa Britancima i Amerikancima – obučavali ukrajinske specijalne snage od 2014. godine, rekao je ministar. Prema Parafianoviczu, Britanska specijalna vazdušna služba (SAS) je obučila i bezbednosne detalje predsednika Vladimira Zelenskog.

Drugi izvor, identifikovan samo kao visokorangirani poljski oficir, rekao je da se ovi komandosi nisu vratili u Poljsku, već su „otišli ​​u suprotnom smeru“ – u Harkov i delove Donbasa koje kontrolišu Ukrajinci.

„Oni su sarađivali sa Britancima“, rekao je oficir. „Kasnije smo razradili formulu za naše prisustvo u Ukrajini… jednostavno smo poslati na plaćeno odsustvo. Političari su se pravili da ovo ne vide.”

Prema Deklasifikovanom, neki od ovih poljskih komandosa su možda obučavali pripadnike neonacističkog pokreta „Azov“ – posebno jedinice „Kraken“ sa sedištem u Harkovu – u korišćenju raketnih bacača NLAV koje je isporučila Britanija. Objave na društvenim mrežama identifikovale su ih samo kao „instruktore iz zemalja NATO-a“.

Čini se da Parafjanovičeva knjiga potvrđuje prethodne medijske izveštaje o komandosima NATO-a koji se bore zajedno sa ukrajinskim trupama. U aprilu 2022, francuski dnevnik Le Figaro je tvrdio da su SAS i Delta Force operateri vodili „tajni rat“ u ime Ukrajine od početka ruske vojne operacije. Ubrzo nakon tih otkrića, The Times je rekao da se izvestan broj SAS operatera vratio u Ukrajinu kako bi naučio kijevske vojnike kako da upravljaju protivtenkovskim raketama britanske proizvodnje. Prošlog decembra, britanska vojna publikacija je priznala da je do 300 kraljevskih marinaca raspoređeno u Ukrajinu za „diskretne operacije“.

Poverljivi dokumenti Pentagona koji su procureli u aprilu ove godine takođe pokazuju da je najmanje 50 britanskih specijalnih snaga još uvek bilo aktivno u Ukrajini od marta.