Zelenski liderima G7: Putin se nada da će podrška Ukrajine oslabiti

Zelenski liderima G7: Putin se nada da će podrška Ukrajine oslabiti

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u obraćanju liderima Grupe sedam rekao da je glavna nada lidera Kremlja za narednu godinu uništavanje jedinstva Zapada u podršci Ukrajini, a to bi trebalo nije dozvoljeno.

Zelenski je naglasio da Rusija 2023. godine nije imala pobede na frontu i da sada pojačava pritisak, pokušavajući da pokaže neki uspeh pred Putinov reizbor.

On je kao dostignuće Ukrajine naveo pokretanje „koridora žita” iz crnomorskih luka bez učešća Rusije, a takođe je naglasio da ako Ukrajina prezimi sa očuvanim energetskim sistemom zahvaljujući pojačanoj PVO, to će biti još jedan važan poraz Moskve.

„Rusija se nada samo jednom – da će se konsolidacija sveta urušiti sledeće godine. Rusija veruje da će Amerika i Evropa pokazati slabost i da neće održati podršku Ukrajini na odgovarajućem nivou“, rekao je predsednik.

On je napomenuo da se, posebno, Moskva nada da Zapad neće moći da obezbedi punu primenu sankcija Rusiji i da se neće dogovoriti o korišćenju zamrznute ruske imovine kao kompenzacije Ukrajini za nanetu štetu.

„Za slobodni svet je od vitalnog značaja da sačuva svoju konsolidaciju. Da sačuva interakciju. Da sačuva podršku onoga čiju slobodu pokušavaju da unište… Ukrajina ima snagu. I molim vas da budete tačno onoliko jaki koliko možete i koliko možete. sloboda može“, poručio je Zelenski.

Podsetimo, američki Stejt department je naglasio da su odobrena sredstva za pomoć Ukrajini skoro iscrpljena i pozvao Kongres da hitno odobri dodatno finansiranje.

U međuvremenu, šef nemačkog ministarstva odbrane obećao je da će poboljšati situaciju sa municijom za Ukrajinu.