Moskva: Ratni avioni NATO-a „legitimni ciljevi“ iznad Ukrajine

Moskva: Ratni avioni NATO-a „legitimni ciljevi“ iznad Ukrajine

Rusija neće oklevati da uništi avione američke proizvodnje F-16 poslate u Kijev čak i ako rade iz baza izvan Ukrajine, upozorila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Govoreći na redovnom brifingu u sredu, Zaharova je rekla da je Rusija svesna da će Zapad uskoro Ukrajini obezbediti napredne lovce, čija se prva isporuka očekuje sledeće godine.

Međutim, portparolka je istakla da je „značajan deo ukrajinske aerodromske infrastrukture uništen, a ti američki lovci možda deluju sa aerodroma van zemlje“, uključujući Poljsku, Slovačku i Rumuniju.

Zaharova je dalje dodala da predstojeće isporuke F-16 dovode NATO do toga da se „još više zaglavi u sukobu u Ukrajini“, dodajući da slanjem oružja Kijevu vojni blok predvođen SAD zapravo „vodi hibridni rat [protiv Rusije] pod pod maskom spasavanja Ukrajine“.

Ukrajina je dugo tražila napredne avione od Zapada, tvrdeći da bi oni bili ključni u suprotstavljanju ruskoj vazdušnoj nadmoći. U maju, posle meseci oklevanja, Velika Britanija i Holandija su najavile „međunarodnu koaliciju“ da pomognu Kijevu da nabavi F-16.

U avgustu su SAD otvorile put Danskoj i Holandiji da ponovo izvezu lovce u Kijev – koji je obećao da će poslati do 61 avion – dok su takođe dozvolile evropskim zemljama da obučavaju ukrajinske pilote. U oktobru je Belgija takođe rekla da će Ukrajini obezbediti neotkriven broj američkih lovaca počevši od 2025.

Same SAD su se takođe pridružile naporima da obuče „mali broj“ ukrajinskih pilota na svom tlu, sa oko 200 dodatnog osoblja koje treba da prođe obuku za održavanje.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba rekao je u utorak da su sve političke odluke u vezi sa isporukom F-16 već donete i da će avioni stići u zemlju kada budu rešena sva tehnička pitanja.

Rusija je više puta upozoravala Zapad na isporuku oružja Kijevu, napominjući da bi to samo produžilo sukob, ali da neće promeniti njegov ishod. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je takođe rekao da će Moskva smatrati pošiljke F-16 „nuklearnom pretnjom“, s obzirom na to da bi neke modifikacije mogle da nose atomsko oružje.