Afričke države otkazuju sporazume sa Francuskom

Afričke države otkazuju sporazume sa Francuskom

Vojne vlade Malija i Nigera su raskinule ugovore sa Francuskom koji su im omogućavali saradnju sa bivšom kolonijalnom silom u poreskim pitanjima. Dve zapadnoafričke zemlje objavile su odluku u zajedničkom saopštenju u utorak.

Prema saopštenju koje je na Ks (bivši Tviter) objavilo ministarstvo spoljnih poslova Malija, vlada Malija poništava sporazum sa Parizom iz 1972. čiji je cilj izbegavanje dvostrukog oporezivanja i uspostavljanje pravila recipročne pomoći u raznim poreskim pitanjima. Slične ciljeve imala je i opozvana konvencija Niger-Francuska.

„Uporni neprijateljski stav Francuske prema našim državama… doprineo je neuravnoteženosti ovih konvencija, uzrokujući znatan nedostatak za Mali i Niger“, i kršeći pravila međunarodne saradnje, navele su dve nacije.

Ovaj potez je poslednji u nizu akcija koje su preduzeli vojni vladari zapadnoafričkih zemalja da prekinu veze sa Francuskom, koja je ranije bila ključni saveznik u različitim sektorima, uključujući bezbednost.

Mali i Niger, zajedno sa Burkinom Faso, potpisali su u septembru povelju o formiranju Alijanse država Sahela (AES) nakon povlačenja francuskih trupa iz svojih zemalja. Sporazum ima za cilj da omogući trima zemljama da se zajedno bore protiv spoljnih i unutrašnjih bezbednosnih pretnji. Te su države, zajedno sa Čadom i Mauritanijom, ranije bile članice sporazuma G5 u Sahelu koji je podržao Pariz, a koji je u međuvremenu propao zbog serije vojnih udara u regionu.

U utorak su Bamako i Nijamej saopštili da su odlučili da prekinu poresku saradnju sa Parizom u naredna tri meseca „kako bi sačuvali superiorne interese naroda Malija i Nigerije. ”

Mešanje francuske vlade u unutrašnje stvari obe zemlje onemogućava izvršenje ugovora, naveli su vojni vladari u saopštenju u kojem su objavili odluku.

Nedavni neuspesi Francuske u njenim bivšim zapadnoafričkim kolonijama usledili su posle julskog svrgavanja predsednika Nigera Mohameda Bazuma, što je navelo EU da uvede ozbiljne sankcije. Pariz je izrazio podršku planiranoj vojnoj intervenciji Zapadnoafričkog regionalnog bloka (ECOVAS) u Nigeru kako bi se obnovila demokratska vladavina.