„Zarada ispod proseka, nekima ni minimum“: Zaposleni u socijalnoj zaštiti protestovali ispred vlade

„Zarada ispod proseka, nekima ni minimum“: Zaposleni u socijalnoj zaštiti protestovali ispred vlade

Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti održao je protest ispred zgrade Vlade Srbije i upozorio na nemaran odnost države prema toj oblasti decenijama.

Predsednica sindikata Mirjana Veljković rekla je da je država od 2005 do 2008. godine prepisivala propise vodećih evropskih država, koje nije mogla da pretovri u realnosti i da se „bavila procedurama, a zaboravila najvažniju stvar – ljude“.

Neto zarada stručnih radnika u oblasti socijalne zaštite je ispod prosečne u Srbiji, onih sa srednjom stručnom spremom se približila minimalnoj, dok zaposleni sa nižim obrazovanjem nemaju čak ni minimum i primanja im se dotiraju iz budžeta, upozorila je ona.

Veljković je istakla da oblast socijalne zaštite platne grupe i razrede čeka već devet godina.

Sistem socijalne zaštite danas je duboko podeljen, i svaki dan podela je sve veća. Zbog toga najviše trpe radnici i korisnici sistema, rekla je ona.

Zahtevi sindikata su da se izmeni sistematizacija i obračun zarada, da za sve zaposlene osnovna zarada bude ista, kao i uredba o koeficijentima.

Oni traže i da se počnu pregovori o zaključivanjuu posebnog kolektivnog ugovora, kao i hitno zapošljavanje nedostajućih radnika u centrima za socijalni rad i ustanovama, što bi moralo da se završui do polovine sledeće godine, kao i potpisivanje sporazuma sa Vladom Srbije.

Učesnici protesta su istakli da današnji skup nije politički, niti ima veze sa izborima, ali da ih je strpljenje izdalo, mada će i dalje biti strpljivi i čekati odgovor, iako su „dotakli dno dna“