Trudna megamousta ajkula nasukala se na Filipinima

Trudna megamousta ajkula nasukala se na Filipinima

Prvi put na svetu, megausta ajkula je viđena trudna. Ženka ove super retke, dubokovodne vrste pronađena je prošlog meseca na plaži na Filipinima.

Nažalost, megamousta ajkula ( Megachasma pelagios ) je morala da umre da bismo ovo videli, sa jednom mrtvom mladom ajkulom koja je pronađena pored nje i još šest mladunaca unutra.

Ovo otkriće dokazuje da su megausti ovoviviparni, što znači da se razvijaju u jajima koja se izlegu unutar majki, koje potom rađaju žive bebe.

Majka megausta pronađena je 14. novembra u Barangaj Ipilu, Dipakulao, provincija Aurora.

Izmerila je ogromnih 5,6 metara u dužinu, što znači da su njena „mega“ usta verovatno bila široka oko 1,3 metra, navodi Oceana.org.

Ovo otkriće će pomoći naučnicima da saznaju više o navikama i fiziologiji ove misteriozna ribe.

„Nekropsiju je na majci megausta ajkula i jednom od njenih mladunaca obavila dr. putem video poziva iz Manile“, navodi se u saopštenju NMP-a.

„Pregledane ajkule su kasnije zakopane radi budućeg izvlačenja.“

Istraživači smatraju da ajkule megamoute, kao i mnoga druga dubokomorska stvorenja, provode većinu svog vremena pod vodom, na dubini čak 4.600 metara (15.100 stopa), i samo noću izlaze na površinu.

Bilo je svega nekoliko stotina viđenja ove veoma retke i neobične životinje otkako je prvi put otkrivena 1976. godine.

U ukupnom broju prijava za megamoute ajkule, Filipini su drugi nakon Tajvana, što ih čini značajnim staništem za ovu vrstu.

Megamouth #ajkula isplivala je na #Filipinima i tek je 60. koju smo ikada videli. Šta znamo: http://t.co/0J5aKs6IH7o pic.tvitter.com/o8Ksz1VdmCa

Nažalost, većina megaustih ajkula uočenih na Filipinima su one koje su umrle zbog nasukanja ili slučajnog zapletanja u ribolovnu opremu.

Megausti imaju belu ‘traku’ na ustima koja izgleda da reflektuje svetlost, koju mogu koristiti da namame plen. Iako im ime potiče od ogromnih, okruglih usta, megamoute ajkule nisu opasne za ljude.

Kao jedan od samo tri filter hranilice među više od 500 vrsta ajkula, megausta, zajedno sa ajkulom kit (Rhincodon tipus) i ajkulom koja se penje (Cetorhinus makimus), pliva širom otvorenih usta kako bi uhvatila svoju omiljenu planktonsku hranu.

Preostalih šest mladunaca megamoute ajkule odvedeno je u NMP radi daljeg istraživanja i proučavanja. Oni će biti fiksirani i sačuvani, kažu u muzeju, da bi u budućnosti bili uključeni u referentne zbirke i izložbe.

Jedva čekamo da otkrijemo više o ovoj neverovatnoj vrsti.