Nepal poziva Rusiju da prestane da regrutuje svoje građane za rat

Nepal poziva Rusiju da prestane da regrutuje svoje građane za rat

Nepal je pozvao Moskvu da ne regrutuje svoje građane u rusku vojsku i da odmah pošalje sve prethodno regrutovane nepalske vojnike nazad u zemlju, prenosi Ukrinform.

Nepalska vlada je saopštila da je najmanje šest nepalskih državljana koji su služili u ruskoj vojsci ubijeno tokom borbi protiv ukrajinskih snaga. Ministarstvo spoljnih poslova zemlje zatražilo je od ruske vlade da odmah vrati tela poginulih i isplati odštetu njihovim porodicama. U saopštenju se dodaje da su u toku diplomatski napori za spasavanje i repatrijaciju Bibeka Katrija, koji se borio za Rusiju i koji je zarobljen od strane ukrajinske vojske.

Milan Radž Tuladar, nepalski ambasador u Rusiji, rekao je medijima da se procenjuje da između 150 i 200 nepalskih državljana služi u ruskoj vojsci kao plaćenici.

„One koji dođu u naš kontakt šaljemo nazad u Nepal, govoreći im o visokim rizicima povezanim sa pridruživanjem ruskoj vojsci“, rekao je Tulahar.

Ambasador je dodao da su nepalski državljani bili namamljeni obećanjima o velikom novcu i da su uglavnom krijumčareni u Rusiju, pri čemu je svaki pojedinac plaćao do milion NPR „agentima“. Uz pomoć trgovaca ljudima, mnogi Nepalci su stigli u Rusiju sa studentskim i turističkim vizama i pridružili se njenoj vojsci.

Čak su i nepalski državljani koji žive u Rusiji umešani u trgovinu nepalskim sunarodnicima, što je navelo nepalsku ambasadu u Moskvi da zatraži od ruske vlade da obeshrabruje nebitne posete nepalskih državljana, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.

Premijer Pushpa Kamal Dahal izjavio je da vlada ima informacije da neki državljani Nepala služe i u ukrajinskoj vojsci. Međutim, vlada nema podatke o tome koliko državljana Nepala trenutno služi u ruskoj i ukrajinskoj vojsci od početka rata 24. februara 2022.

Vlada ne dozvoljava nepalskim državljanima da služe u stranim vojskama osim Indije i Ujedinjenog Kraljevstva. Ministarstvo inostranih poslova Nepala je 1. avgusta izdalo saopštenje i pozvalo građane Nepala da se ne pridružuju stranim vojskama u ratom razorenim zemljama.