Bivši Trampov saveznik najavljuje ‘odmazdu’ protiv medija

Bivši Trampov saveznik najavljuje ‘odmazdu’ protiv medija

Keš Patel, bivši saveznik Donalda Trampa koji je radio u njegovom ministarstvu pravde, izjavio je da bi, u slučaju da bivši predsednik bude ponovo izabran, njegova administracija uzvratila ljudima u medijima „kriminalno ili civilno“. Patel je dao ove izjave u intervjuu za podkast Stiva Banona, naglašavajući da bi druga Trampova administracija tragala za „zaverenicima“ ne samo u vladi, već i među novinarima, posebno onima koji su, prema tvrdnjama Trampove kampanje, „lagali o američkim građanima“ tokom izbora 2020.

Patel je bio šef osoblja u Odeljenju za odbranu i imao je ulogu u Savetu za nacionalnu bezbednost tokom Trampove administracije. On je naglasio da bi istraživanje medijskih „zaverenika“ moglo biti sprovedeno kako kriminalnim, tako i civilnim sredstvima.

Iz Trampove kampanje je stigao brz odgovor, ograđujući se od Patelovih komentara i tvrdeći da takve proklamacije nemaju veze sa zvaničnim stavom kampanje. Međutim, Patel je bio gost na Trampovom početku predsedničke kampanje 2024. godine.

Tramp i njegovi saveznici su kontinuirano tvrdili da su izbori 2020. bili ukradeni, uprkos brojnim sudskim odlukama i izjavama zvaničnika koji su potvrdili legitimitet izbora. Tramp je najavljivao „odmazdu“ kao centralni deo svoje kampanje ukoliko se odluči za novi predsednički mandat.

Važno je napomenuti da ove izjave dolaze u kontekstu kontroverzi vezane za izbore 2020. i izazova koji bi mogli nastati u budućnosti u vezi s pravnim postupcima protiv novinara i medijskih organizacija, što podstiče dalje rasprave o slobodi medija i odnosu između vlasti i medija.