Italija identifikovala šest osoba umešanih u bekstvo Rusa Artema Usa, koji se traži u SAD

Italija identifikovala šest osoba umešanih u bekstvo Rusa Artema Usa, koji se traži u SAD

Italijanski organi za sprovođenje zakona objavili su u utorak identifikaciju šest osoba optuženih za omogućavanje bekstva u inostranstvo ruskog biznismena Artema Usa, koji se u Sjedinjenim Državama traži zbog kršenja sankcija i finansijskih zločina.

Italijanski list Korijere dela sera pojašnjava da su subjekti naloga za hapšenje Italijan bosanskog porekla i pet stranaca čije nacionalnosti nisu precizirane.

Prema TG24 Ski, jedan od osumnjičenih, 26-godišnji muškarac porijeklom iz Bosne, uhapšen je istog dana u provinciji Breša. A u Hrvatskoj je uhapšen još jedan osumnjičeni, otac 26-godišnjeg Italijana.

Italijanski istražitelji u saradnji sa Evrodžastom i američkim vlastima i dalje tragaju za drugim osobama za kojima su raspisane poternice.

Podsetimo, Artem Us je priveden u oktobru 2022. godine na milanskom aerodromu na zahtev Vašingtona. U Sjedinjenim Državama optužen je po četiri tačke za kršenje sankcija i pranje novca.

U martu 2023. italijanski sud je dozvolio da Uss bude izručen Sjedinjenim Državama, ali je već sledećeg dana sin guvernera Krasnojarska pobegao iz kućnog pritvora. Početkom aprila se saznalo da se Us vratio u Rusiju.

Italijanska istraga je utvrdila da je Us pobegao preko granice sa Slovenijom u četiri automobila. Službenici reda sumnjaju da su u bekstvo Rusa umešane specijalne službe Ruske Federacije.