Holandska vlada obećava skoro 2,7 milijardi dolara za Ukrajinu 2024

Holandska vlada obećava skoro 2,7 milijardi dolara za Ukrajinu 2024

Holandija je u utorak najavila da će podržati Ukrajinu 2024. godine sa izdvajanjem od 2,5 milijardi evra, pošto se 21-mesečni rat povlači u još jednu zimu i raste zabrinutost da bi ratni napori Kijeva mogli posustati bez nastavka. Zapadna podrška.

Holandski ministar spoljnih poslova Hanke Bruins Slot najavio je dodelu tokom posete Ukrajini. „Budite uvereni u našu podršku“, rekla je ona na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom. „Vaša sigurnost je naša sigurnost.“

Bruins Slot je rekla da je njena zemlja otvorila centar za obuku za F-16 u Rumuniji 13. novembra i da radi sa SAD, Danskom i drugim zemljama kako bi Ukrajina mogla da rasporedi borbene avione što je pre moguće.

Ona je dodala da je na sastanku bilo reči i o težnji Ukrajine da postane članica Evropske unije: „Vaša budućnost je sa nama“, rekla je ona.

Kuleba je rekao da dok je pažnja medija fokusirana na konflikt na Bliskom istoku, „politička pažnja“ nije skrenuta sa Ukrajine. On je rekao da je prošlonedeljni ministarski sastanak NATO-a bio pozitivan i da je „ukupno raspoloženje u prostoriji bilo da će se podrška nastaviti i da će čak biti povećana“.

„Takođe, ne vidim smanjenje podrške od partnera kada je reč o isporuci oružja i municije. Stvari se odvijaju po planu“, rekao je Kuleba.

Bajdenova administracija želi da Kongres odobri zahtev Bele kuće za finansiranje od skoro 106 milijardi dolara za ratove u Ukrajini i Izraelu i druge bezbednosne potrebe. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski trebalo je da se obrati američkim senatorima putem video snimka u utorak, ali je morao da otkaže svoje pojavljivanje, rekao je lider većine u Senatu Čak Šumer.

U međuvremenu, na terenu je ruska artiljerija pogodila grad Herson na jugu Ukrajine u utorak ujutro, rekli su lokalni zvaničnici, ubivši najmanje dve osobe na ulici.

Regionalni guverner Oleksandar Prokudin objavio je snimak posledica na kome se vide dva tela u blizini rupa na putu izazvanih granatiranjem.

Šef gradske uprave Hersona Roman Mročko rekao je da je pogođena i medicinska ustanova, pri čemu su četiri medicinara lakše ranila.

Ruski napadi na lučki grad na reci Dnjepar postali su rutinski otkako ga je ukrajinska vojska oslobodila prošle godine, a smrtni slučajevi civila prijavljuju se gotovo svakodnevno.

Ruske vlasti su saopštile da su odbile još jedan težak ukrajinski napad dronovima na Krim, dok su ukrajinski zvaničnici rekli da je protivvazdušna odbrana odgovorila na dronove i rakete koje su lansirale snage Kremlja.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je protivvazdušna odbrana uništila 22 ukrajinska dronova i presrela još 13 iznad Krima i Azovskog mora u utorak rano ujutro. Kasnije se dodaje da su još četiri dronova uništena, a dva presretnuta.

Ruski zvaničnici obično kažu da su dronovi uništeni kada su oboreni i da su presretnuti kada se koristi elektronsko ometanje.

Vojne i logističke lokacije na Krimu pod ruskom okupacijom, anektiranom Moskvi 2014. godine, bile su česta meta Ukrajine od invazije u punom obimu u februaru 2022.

Prošlog meseca Ukrajina je izvela jedan od svojih najvećih napada dronovima na Krim, prema ruskim zvaničnicima, iako nisu pominjali nikakve žrtve ili štetu.

U međuvremenu, ukrajinske vazduhoplovne snage su saopštile da su oborile 10 od 17 dronova Šahed koje je Rusija lansirala u ponedeljak uveče. Moskovske snage su takođe izbacile šest projektila S-300, saopštile su vazduhoplovne snage ne navodeći dalje detalje.

Nije bilo moguće nezavisno proveriti tvrdnje bilo koje strane.

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva saopštilo je prošlog meseca da bi Rusija mogla ponovo da gađa ukrajinsku električnu mrežu, baš kao prošle zime kada je Moskva imala za cilj da slomi lokalni otpor uskraćivajući civilima grejanje i tekuću vodu.