Najmanje 85 civila ubijeno je u napadu dronom nigerijske vojske

Najmanje 85 civila ubijeno je u napadu dronom nigerijske vojske

Najmanje 85 civila je ubijeno kada je vojni dron pogrešno gađao verski skup na severozapadu Nigerije, potvrdili su zvaničnici u utorak, pošto je predsednik naredio istragu poslednje u nizu takvih smrtonosnih grešaka u sukobu u Nigeriji.

Štrajk se dogodio u nedelju uveče u selu Tudun Biri u državi Kaduna, dok su stanovnici slavili muslimanski praznik kojim se obeležava rođendan proroka Muhameda, rekli su vladini zvaničnici. Vojska je verovala da je „ciljana na teroriste i bandite“, rekli su zvaničnici.

Najmanje 66 ljudi je takođe povređeno u napadu, navodi se u saopštenju Nacionalne agencije za vanredne situacije. Do sada je sahranjeno 85 tela, uključujući decu, žene i starce, dok se potraga za dodatnim žrtvama nastavlja, navodi agencija.

Načelnik nigerijske vojske, general-potpukovnik Taorid Lagbaja, izvinio se za napad dronom tokom posete selu u utorak i rekao da je izveden „na osnovu posmatranja nekih taktika koje obično koriste banditi“.

„Nažalost, izveštaji koje smo dobili otkrili su da je dron izvršio napad na nedužne civile“, rekao je Lagbaja.

Od 2017. godine, oko 400 civila je ubijeno u vazdušnim napadima za koje je vojska rekla da su ciljale naoružane grupe u smrtonosnoj bezbednosnoj krizi na severu zemlje, prema bezbednosnoj firmi SBM Intelligence sa sedištem u Lagosu.

„Učestalost pogrešno izračunatih vazdušnih napada poprima zabrinjavajuću dimenziju u zemlji“, rekao je Atiku Abubakar, bivši potpredsednik Nigerije i glavni opozicioni predsednički kandidat na ovogodišnjim izborima.

Nigerijski predsednik Bola Tinubu naredio je „temeljnu i punu istragu incidenta“. Međutim, takve istrage i njihovi ishodi često su obavijeni velom tajne.

Nigerijska vojska često sprovodi vazdušne napade dok se bori protiv ekstremističkog nasilja i pobunjeničkih napada koji su destabilizovali sever Nigerije više od jedne decenije, često ostavljajući civilne žrtve za sobom, uključujući januar kada je desetine ubijeno u državi Nasarava i decembra 2022. kada je na desetine takođe je umro u državi Zamfara.

General-major Edvard Buba, portparol nigerijskog štaba za odbranu, rekao je u saopštenju od utorka da se osumnjičeni za terorizam često „namerno ugrađuju u centre civilnog stanovništva“, iako nije govorio konkretno o nedeljnom prazničnom okupljanju.

Analitičari su u prošlosti izrazili zabrinutost zbog nedostatka saradnje među nigerijskim bezbednosnim agencijama, kao i zbog odsustva dužne pažnje u nekim od njihovih specijalnih operacija u zonama sukoba.

Jedna od glavnih briga je proliferacija dronova u nigerijskim bezbednosnim agencijama, tako da „ne postoji vodeći princip kada se oni mogu koristiti“, kaže Kabir Adamu, osnivač Beacon Consulting, bezbednosne firme sa sedištem u glavnom gradu Nigerije, Abudži.

„Vojska sebe vidi kao nešto iznad i iznad civilne odgovornosti“, rekao je Adamu.

U incidentu u Nasaravi u januaru, kada je poginulo 39 ljudi, nigerijske vazduhoplovne snage su „pružile malo informacija i nikakvu pravdu“ o incidentu, saopštio je Human Rights Vatch.

Takvi incidenti su omogućeni nedostatkom kazne za pogrešne službenike ili agencije, kaže Isa Sanusi, direktor Amnesti internešenela u Nigeriji.

„Nigerijska vojska olako shvata nedostatak posledica… a civili koje bi trebalo da štite su ti koji plaćaju cenu svoje nesposobnosti i nedostatka dužne pažnje“, rekao je Sanusi za Asošijeted pres.