Ruske šaljivdžije razgovarale sa nemačkim vicepremijerom

Ruske šaljivdžije razgovarale sa nemačkim vicepremijerom

Nemačko savezno ministarstvo ekonomije potvrdilo je u utorak da je njegov šef, zamenik premijera Robert Habek, razgovarao telefonom sa ruskim šaljivdžijama sa nadimcima Vovan i Leksus.

Ovo je resor rekao u komentaru agenciji DPA.

Nemačko ministarstvo privrede saopštilo je da se Habekov sagovornik predstavio kao predstavnik Afričke unije, a ministar nije odavao informacije vezane za bezbednost ili poverljive podatke.

Uz to, poziv je „više puta bio prekidan zbog tehničkih problema sa linijom, pa nije bilo koherentnog razgovora“, a snimak koji su šaljivdžije objavili je „kompilacija“ jer se ministar ne seća ni pitanja ni tona. u kome su, prema komentarima, izraženi

Na snimku, između ostalog, Habek na engleskom objašnjava da Ukrajini treba pomoći da izvozi žito uprkos ruskom napadu; pridobiti podršku afričkih zemalja koje mogu izvršiti pritisak na Putina; i da bi rat protiv Ukrajine mogao da se povuče godinama.

Ministarstvo privrede Nemačke je dodalo da su nemačke specijalne službe posle poziva upozorile na mogućnost podvala, te pojačale mere bezbednosti za slične slučajeve.

Vladimir Kuznjecov i Aleksej Stoljarov, poznatiji kao šaljivdžije Leksus i Vovan, nazivaju poznate zapadne zvaničnike lažnim imenima koristeći veštačku inteligenciju. Među njihovim poslednjim žrtvama su italijanski premijer Giorgia Maloni i bivši premijer Letonije Kristijanis Karinš.

Prošle godine, Leksus i Vovan su priznali da su dobili novac od Gasproma, državne ruske kompanije.